Vasárnapi vásárlás: 35 ezer ember állása van veszélyben

Nagy várakozás előzte meg az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának tegnapi ülését, sokan ugyanis úgy gondolták, hogy ott eldőlhet a vasárnapi vásárlások sorsa.

2011. február 15., 15:25

A szabályok szerint ugyanis, ha a bizottság rábólintott volna az erről szóló törvényjavaslatra, akkor parlament elé kerülhetett volna. Azonban váratlan fordulat történt. Tárgykörbe vették a Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezését, de nem szavaztak arról, hogy az alkalmas-e az általános vitára. Szatmáry Kristóf, a gazdasági minisztérium helyettes államtitkára szerint a kormánynak ezen a ponton nem kell véleményt nyilvánítania. De azért is ódzkodtak ettől, mivel hiányoznak a gazdaság, társadalmi hatás felmérését segítő háttérszámítások.

A KDNP a korábbi ciklusban már kétszer benyújtotta javaslatát a vasárnapi munkavégzés korlátozásáról. A javaslat a tilalom alól a 280 négyzetméternél kisebb üzletek számára egész évben, míg az ennél nagyobb üzleteknek, áruházláncoknak évi tizenkét alkalommal adna felmentést. Ettől a kiskereskedők azt várják, hogy számukra előnyt hoz. A szakértők nem mindegyike osztja azonban ezt a véleményt, mert sokan úgy gondolják, hogy ha a hipermarketek vasárnap bezárnak, attól még a vásárlók ugyanúgy náluk költik el a pénzüket, csak más napokon teszik ezt. Ugyanakkor az üzletláncoknak 30-35 ezer embert kellene elküldeniük.

A törvényjavaslat nem került le a napirendről, tovább dolgoznak rajta. A gazdasági tárca szerint ellentételezésként valamilyen szabadidős tevékenységeket kell kialakítani a családok számára - írta a

Népszava.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.