Vajna Tímea biztosan Andy Vajna örököse, de könnyen lehet, hogy mások vitték el tőle a milliárdokat

2019. július 17., 13:00

Szerző:

A TV2 adásvételével kapcsolatos egyik idén áprilisban keletkezett dokumentum alapján írja azt a G7, hogy Vajna Tímea van megjelölve az aláírók között Andy Vajna örököseként. A kormányközeli milliárdos özvegye az adatok szerint az Andrew G. Vajna Revocable Trust vagyonkezelő kedvezményezettje lehet, de ez nem biztos, hogy milliárdos örökséggel jár.

A vagyonkezelőben lévő összeg ugyanis megállapíthatatlan, de az utolsó információk szerint az elhunyt nagy eséllyel nem abban tartotta milliárdjait.

Fotó: Merész Márton

Andy Vajna ugyanis átrendezte cégbirodalmát, az állami kaszinókoncesszióból befolyó pénzt, a TV2-t, a Rádió 1-et és más médiumokat tulajdonló cégeit egy amerikai offshore cégbe, a AV Investmentsbe rendezte át. Az ebben a cégben felhalmozott 7 milliárdos vagyont azonban a közelmúltban teljesen kiürítették Vajna "örökösei". A pénz nagy része a Vajna által alapított offshore hátterű Cinergi Picture Entertainment Inc.-hez került, de annak valódi tulajdonosai nem ismertek.

További 1,3 milliárdot elvileg Andy Vajna vagy örököse kaphatott meg az AV Investmentsből, de nevesítés hiányában nem lehet tudni, hogy ez Vajna Tímea lenne-e, vagy a milliárdos másként rendelkezett.

Vajna Tímea vagyoni helyzete egyelőre nem arról árulkodik, hogy nagy örökséghez jutott volna. Árulja a több tízmilliós sportautóját, NAV-végrehajtás alatt áll gyémántbiznisze, illetve fánkozóját is a bezárások kísérik. Előfordulhat ugyanakkor, hogy az örökség átvétele időigényes, addig viszont az özvegynek meg kell fognia a garast.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.