Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP, hogy az Orbán-kormány tagjai ne kaphassanak VIP-ellátást a Honvédkórházban

2018. szeptember 8., 16:04

Szerző:

Tóth Bertalan MSZP-elnök szombati sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a pártja benyújt egy törvényjavaslatot, hogy a jövőben az Orbán-kormány politikusai, a miniszterek és az államtitkárok ne kaphassanak soron kívüli VIP-ellátást a Honvédkórházban. 

– Miközben az emberek tapasztalják, hogy mi van a magyar egészségügyben, a fideszes politikusok ugyanabban a Honvédkórházban néhány emelettel VIP-ellátásban részesülnek. Létezik ugyanis egy jogszabály, amely a minisztereknek és az államtitkároknak egy különleges eljárási rendet határoz meg a Honvédkórházban. Bármikor soron kívül megkapják azokat az extra szolgáltatásokat, amelyek egy átlagembernek nem járnak. Éppen ezért be fogunk nyújtani egy törvényjavaslatot az Országgyűlésben, hogy a miniszterek és az államtitkárok ne részesülhessenek ilyen VIP-ellátásban, szűnjön meg az ő különleges lehetőségük, és tapasztalják meg, hogy a magyar betegek nap mint nap mivel találkoznak

– indokolta az ötletet az MSZP elnöke. Tóth Bertalan jelezte, hogy a törvényjavaslat szövegét minden fideszes parlamenti képviselőnek is el fogják küldeni, a soron kívüli ellátás joga ugyanis csak kormánytagokat illet meg. Ezzel a joggal – fűzhetjük hozzá – nemrég élt maga Orbán Viktor is, amikor a várakozó betegek elé tolakodott egy szakrendelőben. 

A Honvédkórházban a káosz az úr azóta, hogy a sürgősségi osztály vezetője a múlt héten beadta a felmondását. 2017 decemberében azért visszhangzott az egészségügyi intézmény nevétől a sajtó, mert a sürgősségi osztályon meghalt Vathy Zsuzsa írónő, akit öt órán át várakoztattak anélkül, hogy az ügyeletes orvos megnézte volna, januárban pedig fél napon át hagytak haldokolni egy férfit. Zacher Gábor – akit feljelentettek Vathy Zsuzsa halála miatt – a felmondása előtt írt egy figyelmeztető levelet, amely szerint a Honvédkórház sürgősségi osztályán október első harmadának a végére összeomolhat az ellátás az orvos- és a műszerhiány miatt. Felmondása után a Honvédkórház vezetése már az eddigi óradíj duplájával marasztalta az orvosokat és sietve beszerzett két lélegeztetőgépet és négy betegellenőrző monitort, az viszont nem derült ki, hogy minderre miből futotta mindössze néhány óra leforgása alatt.

A miniszter egyébként azt sem hagyta, hogy Zacher Gábor kitöltse a két hónapos felmondási idejét. Azonnal elküldte a sürgősségi osztály vezetőjét a Honvédkórházból.

 

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.