Nem látták el időben a sürgősségin, ezért halt meg Vathy Zsuzsa író

2018. február 19., 14:28

Szerző:

Lázár Ervin felesége és a Magyar Nemzet újságírója, Lázár Fruzsina édesanyja, Vathy Zsuzsa író tavaly januárban hunyt el. Lánya most az újságban írta meg, mi vezetett édesanyja váratlan halálához.

Lázár Fruzsina beszámolója szerint minden egy influenza elleni védőoltással kezdődött. Az írónő az oltás másnapján belázasodott, kézfeje fölött megjelent egy véraláfutás. Visszament ezért a háziorvoshoz, aki az oltást adta, de az hazaküldte, hogy nincs baj, vegyen be lázcsillapítót. Vathynak másnapra már erős ízületi fájdalmai lettek és nehezen kapott levegőt.

Vathy Zsuzsa
Fotó: Youtube

Az ízületi fájdalmak miatt reumatológushoz ment. Fájdalomcsillapítót kapott, és mivel a doktornő látta, hogy nagy a baj, megpróbálta elhelyezni kórházi osztályon, ám helyhiányra hivatkozva nem fogadták. Így a doktornő hazaküldte az akkorra már járni is alig tudó Vathyt azzal, hogy hétfőn menjen be a belgyógyászatra.

Lánya, Fruzsina vele volt és elmondása szerint épphogy leértek a rendelőintézet földszintjére, mikor édesanyja azt mondta, mentőt kell hívni, annyira rosszul van. Fruzsina hívta is a mentőket, ám azok közölték, kerítsen egy orvost, mert egészségügyi intézménybe nem mennek ki. Nagy nehezen kerítettek egy doktort, aki vérnyomást mért, EKG-t készített, de nem mondott semmit, nem adott gyógyszert, Fruzsina szerint látszott, hogy fogalma sincs, mi lehet a baj, pedig részletesen beszámoltak neki az oltásról, a lázról, a légzési nehézségekről.

Az orvos írt egy papírt és elküldte őket a legközelebbi sürgősségire, a Honvédkórházba. – A betegfelvételen annyit kérdeznek, van-e jogosultságunk, mármint katonai múlt, rendfokozat. És ha nincs, miért ide jöttünk. További instrukciót – azon kívül, hogy várjunk, majd szólítanak – nem kapunk – írja Fruzsina.

Öt óra várakozás alatt mindössze egy tolókocsit kaptak. Kiderült, hogy több beteg is már hosszú órák óta vár arra, hogy valaki ellássa őket. Hat óra elteltével ezért úgy döntöttek, hazamennek. Épp hogy megérkeztek, Vathyhoz mentőt kellett hívni. Mentőorvos nem volt, csak sofőr és ápoló, ám az ápoló is rögtön rájött, hogy az írónőnél súlyos allergiás reakció lépett fel. A Szent Imre Kórházba vitték a beteget, akit azonnal vizsgálni kezdtek, ám többször leállt a szíve, és harmadszorra már nem tudták újraéleszteni.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.