Több milliárd uniós támogatást loptak el a magyar egészségügytől

2018. január 24., 17:43

Szerző:

2015-ben hatalmas EU-s támogatást kapott modernizálásra a magyar egészségügy, de a pénzt szétlopták. A 444.hu részletesen ír a támogatás felhasználásáról, vagy inkább eltüntetéséről. Az ügyben jelenleg is vizsgálat folyik. 

Szakértők szerint a teljes támogatási keret legalább húsz százaléka eltűnt. A Gazdasági Versenyhivatal azt gyanítja, hogy az egészségügyi beszállító cégek kartellbe tömörültek, és felosztották maguk között a pályázatokat. A kartellbe az egészségügyi piac nagyobb cégei szálltak be, amiben fideszes és kormányközeli emberek „koordinálták" a munkát. A GVH 2016 tavasza óta nyomoz, az első határidő idén májusban jár le.

A kormány 2015-ben indította el EU-s forrásból a KEOP-5.6.0/E/15 - Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása című pályázatot. Eredetileg 9 milliárdból vehettek volna MR, CT és röntgengépeket a kórházak, de menet közben kibővítették a forrást. A palyazat.gov.hu-n szereplő összesítés szerint 81 intézmény nyert el összesen 40,9 milliárd forintot. A 444 a kozbeszerzes.hu-n 206 olyan szerződést talált ennek a forrásnak a terhére, összesen 32,7 milliárd forint értékben.

A GVH egyik 2016-os végzése szerint a kartell koordinálásával gyanúsított egyik személy az a Maróth Gáspár, aki korábban Orbán Viktor személyes tanácsadója volt. Most a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke, a KEOP-os pályázat idején a kartellvizsgálatban érintett, több beszerzésen is nyertes VMD-cégcsoport vezetője volt. Állítólag Maróth a mai napig jó viszonyt tart fenn Orbánnal, apjával, az akadémikus Maróth Miklóssal együtt külföldi utakra is elkíséri a miniszterelnököt. (Maróth Gáspár a 444-nek elmondta, őt nem is kereste a GVH, sőt abban sem biztos, minek a rövidítése a GVH, és ő nem szervezett semmilyen kartellt.)

 

Ugyanennek a VMD-cégcsoportnak egyik tulajdonosa Homolya Róbert, az NFM államtitkárának felesége.

A másik gyanúsított a Diagon-ügyben ipari kémkedésért 2013-ban jogerősen elítélt Harmat Sándor, aki azzal kereste fel az egészségügyi cégeket, hogy ő Zombor Gábor korábbi egészségügyi államtitkár bizalmasa, és hogy Orbán Viktornak is tanácsokat ad. Zombort a GVH kikérdezte, és tagadta, hogy Harmat az ő megbízásában járt volna el. Még a Magyar Idők is írt Harmatról, akit a lap szerint egy miniszter is figyelmeztetett, hogy álljon le. Arról viszont nem írtak, hogy volt-e annak bármilyen következménye, hogy egy miniszter törvénysértésről értesült, értesítette-e a hatóságokat.

A KEOP-os pályázat elképesztő furcsaságokat mutat. A kórházakat kormányzati szintről sürgették a szerződéskötésre, hogy a finanszírozási ciklus lezárása ne veszélyeztesse a kifizetéseket. Több gyártó viszont jelezte, hogy a rövid idő alatt nem tudja teljesíteni a vállalást. Zombor 2015 augusztusában lemondott, amihez köze lehetett annak, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fokozatosan átvette az irányítást a pályázat felett.

A 444.hu úgy értesült, hogy a közbeszerzések nagy része túlárazott volt, a résztvevő cégeknek pedig 20 százalékot kellett visszaosztaniuk az elnyert pályázatból. Így még az alacsonyabb, 32,7 milliárdos szerződött költséggel számolva is kb. 6,5 milliárd forintnyi EU-s pénz tűnt el.

A 444.hu forrásai szerint a kormánynak az az érdeke, hogy az idei választások előtt ne kerüljön elő az ügy, mert túl magas szintű kapcsolódást mutat a kormányelittel, és érzékenyen érintheti a fideszes üzleti köröket is. Ugyanis kizárt, hogy a kormányzati oldal ne értesült volna az összefonódásokról.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.