Tanácsadók, kommunikáció és szép autók a szocialistáknál

Több mint százmillió forintot tanácsadókra fordított az MSZP-frakció, ám felmérésekre, kommunikációs tréningre, „nyomatelőállító" eszközökre és szép autókra is futotta 2017-ben.

2018. január 22., 08:39

Szerző:

A 168 Óra valamennyi parlamenti frakció 2017-es szerződéseit kikérte az Országgyűlés Hivatalától, így kiderült, hogy tavaly meglehetősen nagy lábon éltek a képviselők, miközben a képviselőcsoportok számláit – ahogyan bérüket és személyes juttatásaikat is – az adófizetők állják.

Ez a pártoknak járó állami támogatásokon felüli juttatás, a parlamenti frakcióknak ugyanis – túl a honatyák juttatásain és bérén – az Országgyűlés Hivatala nyújt rendszeres támogatást, amelynek egyhavi összege nagyjából 25 képviselő alapdíjának felel meg. Hogy a képviselő-csoportok mire fordítják a valóságban ezt az összeget, aligha ellenőrzi valaki, holott, s ezt az Országgyűlés Hivatala által megküldött adathalmaz is jelzi: lenne miért a pártok körmére koppintani.

Már részletesen bemutattuk a KDNP, majd az LMP és utána a Jobbik 2017-es költségelszámolásait, ma pedig a Magyar Szocialista Párt (MSZP) 28 tagú frakciójára került a sor.

2017-ben némi visszafogottságról tett tanúbizonyságot az MSZP, legalábbis ami az Országgyűlés Hivatalának leadott számlák számát illeti. Nagyságrendileg ugyanis a legkevesebb, 67 megbízási szerződést kötöttek, ezek értéke ugyanakkor egyenként is jelentős, az összköltség pedig kiemelkedő.

Összességében ugyanis rekordösszeget, 209 millió 867 ezer 71 forintot költött az MSZP-frakció 2017-ben a képviselőcsoportoknak jutó támogatásból.

Az MSZP-frakciónak öt nagyobb ügyvédi megbízása volt tavaly, ezek közül Litresits Andrásé, a párt Nemzeti Választási Bizottságba delegált jogászáé egész éves. Litresits, aki az MSZP legfontosabb jogi szakértője, 12 hónapra 4 millió 800 ezer forintot kapott a szocialistáktól, akik emellett szerződtették Holló Gábort is jogászként, de csak fél évre és másfél millió forintért. Egész éves megbízása volt még a MSE Tanácsadó Bt.-nek „ügyvitellel kapcsolatos tanácsadásra", ám ez a valóságban ügyvédi tevékenységet – nem képviseletet, hanem tanácsadást – jelenthetett, hiszen cégjegyzék adatai szerint a vállalkozás Bacsek György és Pál Szilvia ügyvédeké. Ők 2 millió 640 ezer forintot kaptak 12 hónapra a szocialistáktól.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az MSZP-frakciónak januártól június közepéig volt szerződése a Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodával is, ám Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásba kerülésekor ezt – Botka László akkori miniszterelnök-jelölt utasítására – azonnali hatállyal felbontották. A szocialista frakció június közepe óta Czudar Balázst fogadta fel, aki tehát ellátja a frakció és a frakció képviselőnek jogi képviseletét peres ügyekben. Az ügyvéd 2016 második félévére 1 millió 625 ezer forintért szerződött az MSZP-frakcióval, azt nem tudni, mennyi dolga akadt.

Mindenesetre a szocialisták ezekkel a megbízásokkal összesen 11 millió 940 ezer forintot költöttek ügyvédekre.

A jogászoknál jobban dúskálnak ugyanakkor a tanácsokban, hiszen az MSZP 67 megbízási szerződésének legnagyobb hányada tanácsadásra szóló kontraktus. Ahogyan az LMP, úgy az MSZP képviselőcsoportjának elszámolásaiból is kitűnik, hogy kifejezetten a parlamenti munkát, illetve a párt politikai irányultságának, mondandójának és arculatának kialakítását célozzák a szerződéskötéseik. A szocialisták javára írandó, hogy az utóbbi években feltüntetik, milyen ügyben, témakörben vettek igénybe tanácsadást, ugyanakkor nagyon sok a pontatlanság elszámolásaikban, így nehezebb ellenőrizni, kivel, hogyan és miért szerződött a frakció.

Az ugyanis egyértelmű: a szocialisták sem spórolnak, ha a párthoz közelállókat bízzák meg elemző, stratégiaalkotó, tanácsadói munkával.

Az MSZP-frakció 25 tanácsadói szerződést kötött 2017-ben, összesen 105 millió 125 ezer forintért.

Nem is akárkiknek jutott ilyen megbízás: a legnagyobb összegű, egy évre 50 millió forintot jelentő, a „megbízó alaptevékenységének ellátásához szükséges tanácsadói tevékenység ellátása, tanulmányok, elemzések elkészítése" tárgyú, elsősorban „gazdaságpolitikai, társadalompolitikai, illetve Európai Uniós kérdésekre" szóló a Sapienza Kft.-nek. Ez a cég a HORIZONT Handels und Industrie AG tulajdonában áll, amelynek magyarországi képviselője Simon Dénes Ferenc. A Horizont a Népszavát, illetve a Geomédia kiadót, például a Szabad Föld című újságot és a Vasárnapi Híreket is birtokló vállalat, azaz a XXI. század Média Kft. tulajdonosa. Simon pedig korábbi MSZP-s parlamenti pártszakértő és az egykori pártpénztárnok, Puch László bizalmasa, üzlettársa az említett cégben.

A szocialistáknak évek óta dolgozó, tréninget és tanácsadást tartó Sapienzának – melynek megbízása 2016-ban még 30 millió forintra szólt – eközben nincs, pontosabban nem működik a honlapja, az interneten keresve pedig – a nyilvános cégadatokon és az MSZP-vel kapcsolatos híreken túl – annyi nyomát találni a kft. tevékenységének, hogy egy cégeket bemutató oldalon a következő ismertető szerepel: „cégünket 2002-ben azzal a céllal hoztuk létre, hogy az önálló trénerként és tanácsadóként tevékenykedő, kiemelkedő szakértelemmel rendelkező személyeket egy szoros szakmai és üzleti egyesületként fogjuk össze, s így biztosítsunk a partnerek számára megbízható szakmai együttműködést a vezetési és üzleti tanácsadás, valamint emberi erőforrás fejlesztés területén." Azt nem tudni, milyen szakembereket sikerült összehozni a Sapienzában, hiszen erről semmiféle adat nem lehető fel. A cégkivonat szerint a Sapienza Kft. képviseletére Török Ottó jogosult, az ügyvezető tehát egy egykori sport-szakállamtitkár.

A Sapienza már a korábbi években is rendszeresen szerepelt az MSZP-frakció szerződéslistáján, rendszerint a legnagyobb összegű megbízást tudva magáénak. De más ismerősök és összefüggések is feltűnőek. Az MSZP-frakció ugyanis szintén tanácsadásra, méghozzá „gazdaságpolitikai – különösen energetikai tárgyú – törvényjavaslatok tartalmának feldolgozására, jogi, jogharmonizációs, és szakmai szempontú vizsgálatára, azokról összefoglaló, felkészítő anyagok készítésére" szerződött a Hungaroholding Consulting Tanácsadó Kft.-vel is 6 millió 600 ezer forintért – szintén 12 hónapra. (Érdekesség, hogy a parlament közbeszerzési értékhatár feletti, kötelezően közzéteendő szerződései között ugyanez a megbízás 8 millió 382 ezer forintról szól. A különbség éppen megfelel a 27 százalékos áfának, így valószínűíthető, hogy az MSZP-frakció a nettó kifizetéssel számolt el. Magyarul: a költségek végösszege még nagyobbra rúghat.)

A cégjegyzékben a listán feltüntetett kft.-t nem, ellenben a Hungaroholding Consulting Tanácsadó Zrt.-t megtaláltuk. A cég képviseletére jogosult vezérigazgató (vezető tisztségviselő) Simon Domokos Lajos, aki információink szerint Simon Dénes Ferenc testvére, s egyúttal Tóth Bertalan frakcióvezető kabinetfőnöke is. Kérdéses ugyanakkor, hogy ez valójában köztisztviselői alkalmazást jelent-e, s emellett ad a cége tanácsokat a frakciónak, vagy egyszerűen csak ebben a formában alkalmazza munkatársát a képviselőcsoport vezetője.

Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető alapos felkészítést kap

Ennél is érdekesebb, hogy a főrészvényese ennek a cégnek is a HORIZONT Handels und Industrie AG Magyarországi Fióktelepe, amely 2015 decemberétől lett többségi részvénytulajdonos. Tehát ez a megbízás is a már ismert Simon-Puch vonalhoz vezet. Olyannyira, hogy a Hungaroholding Zrt. kifejezetten a Puch-család érdekeltsége. A társaság 2016. végi beszámolója szerint ugyanis a részvények csaknem 18 százaléka Puch László lányának, Eszternek a kezében volt, míg a többségi tulajdonos 2015 vége óta a Horizont.

E két megbízáson túl csak jóval kisebb összegű tanácsadói szerződések szerepelnek a frakcióköltések szocialista tételei között. Az adatokból meglepetésre például az is kiderülhetett, hogy az MSZP-frakció által a Lex Alap Bt.-vel kötött tanácsadói szerződés, amely 6 millió forintot kóstált a tavalyi évre, valójában Papp Imre egykori szakállamtitkár alkalmazását jelenti, aki az Alkotmánybíróság főtanácsadója és az Országgyűlés jogi szakértője is volt. Ilyen típusú megbízást kapott a Consiliar Pro Kft. (a lapunknak kiadott táblázatban ez is pontatlanul van feltüntetve). Esetében a tárgymegjelölésben az is szerepel: „A gazdaságpolitikai tárgyú tanácsadás kiterjed a megbízó által elkészítendő önálló törvényjavaslatok illetve módosító javaslatok előkészítésében történő közreműködésre". Ez a cég a már említett frakcióügyvédhez kötődik, Czudar Balázs ugyanis a képviseletre jogosultja, vélhetően ő is adja a tanácsokat. A vállalkozás 3 millió 600 ezer forintot kapott egész évre.

Egyéves megbízást jutott a listában szintén pontatlanul szereplő Consiliator Adligatus Tanácsadó Bt.-nek, amely „az Országgyűléshez benyújtott közjogi tárgyú törvényjavaslatok szakmai véleményezése, ezekről írásos feljegyzés készítése" címen szerződött a frakcióhoz. Ez a cég is 3 millió 600 ezer forintot kapott.

Állandó megbízással rendelkezett tavaly is Hajmási Judit akuálpolitikai és oktatásügyi kérdésekben való tanácsadás címen. Munkája a teljes évre 3 millió 600 ezer forintot ért a pártnak. Hajmási az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottságának tagja, egyébként pedig a frakció munkáját szervezi, s 2010-ben a párt Somogy megyei képviselőjelöltje is volt. Közismerten tagja az MSZP-nek Harján Dávid is, aki „Tanácsadás aktuálpolitikai és gazdasági kérdésekben, elemzés készítése és személyes konzultáció" címen 4 millió 200 ezer forintot kapott, 12 hónapra. Ő nemcsak az MSZP marcali szervezetének elnökeként, hanem a Suchman Tamással való összeütközése révén is reflektorfénybe került néhány éve.

Egyéves megbízással rendelkezett még 3 millió 900 ezer fointért a PONT EZ Holding Művészeti Alkotó Kft., amely a céginformáció szerint Kárpáti András tulajdonában van, s ő is vezeti a céget, amely a frakció részére társadalompolitikai kérdésekben ad tanácsokat. Mindez csak azért érdekes, mert a cégjegyzék szerint ez egy kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozás. Ugyanakkor egy évre szerződött már tavaly januárban az MSZP-frakció a RE-Flóris Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-vel is. A 3 millió forintos megbízás egy bizonyos Kőrösi Imre és felesége közös cégéé, s a tanácsadás „mezőgazdaság és vidékpolitika" témakörére szól.

Teljes éves megbízást kötött még tavaly januárban az MSZP-frakció a Délidő Zrt.-vel is, méghozzá „üzletviteli és közszolgálati tanácsadás és személyes konzultáció a tervezést, szervezést, hatékonyságot és ellenőrzést, irányítást, a vezetői információs rendszert stb. érintő területeken" tárgyleírással. A 2 millió 400 ezer forintos megbízást kapott cég Belán Gáboré, akinek még a szocialista kormányzás időszakából lehet ismerős a neve: az S-Komplex Nemzetközi Biztonságvédelmi Rt. egykori felügyelőbizottsági tagja, majd a Mahart-Szabadkikötő Zrt. volt vezérigazgatója.

Molnár Zsolt, Tóth Bertalan és Tarjányi Péter – Tarjányi hivatalosan nem dolgozott a frakciónak

Ugyanekkora összegre szerződött az R Tanácsadó Kft. „gazdaságpolitikai tárgyú tanácsadás a frakció részére, amely magában foglalja a gazdaságpolitikai törvényjavaslatok tartalmának feldolgozását, szakmai szempontú vizsgálatát, azokról összefoglaló anyagok készítését" címen, méghozzá szintén egész évre. A vállalkozás nyomát – a cégjegyzékeken kívül – nem lelni az interneten.

Januárban fél évre, majd pedig októbertől újabb három hónapra szerződött a frakció Spácium Fejlesztési és Tanácsadó Kft.-vel (a szerződésnyilvántartásban szintén pontatlanul szerepelt). A cég tulajdonos-ügyvezetője egy bizonyos Krnák Zoltán, aki összességében 1 millió 800 ezer forintot kaphatott „Tanácsadás és személyes konzultáció biztosítása a frakció részére aktuálpolitikai és gazdaságpolitikai témakörben" címszóval.

Egész évben tanácsaival segítette a szocialistákat Simó Veronika jogász is, aki „adatkezelési, adatvédelmi és médiahatóság körében felmerülő témákban, továbbá a sajtótermékek engedélyezési eljárásában" világosította fel a frakciót, méghozzá 1 millió 200 forintért. Ezzel szemben csupán egy hónapra szerződött a képviselőcsoport tavaly Varga Áron politológussal, aki a terület valóban kiváló szakértőjeként, szociálpolitikai kérdésekben adott tanácsokat az MSZP-sek számára, összesen 1 millió forintért.

Kétszer is szerződött 2017-ben az MSZP-frakció a ZSOJU Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel. Noha ez a cégnév sem szerepel pontosan a kiadott listában, mindkét megbízási szerződés „Tanácsadás és személyes konzultáció biztosítása a frakció részére egészségpolitikai kérdésekben, különösen az általános járóbeteg-ellátás, fekvőbeteg-ellátás és bentlakás nélküli szociális ellátás témakörében" volt. Az első félévre, majd pedig az augusztus közepétől év végéig újrakötött szerződéssel összesen 1 millió 950 ezer forintra tett szert a tiszaújvárosi cég, amelynek tulajdonos-ügyvezetője Pap Zsolt, tulajdonostársa Pap-Csákvári Judit, vélhetően a felesége. A szocialista frakció tehát az MSZP Tiszaújváros és Környéke Helyi Szervezetének elnökét, az egyébiránt mentőtisztként dolgozó tagját foglalkoztatta tanácsadóként.

Hasonlóképp kapott megbízást Dr. Simon Gábor (nem keverendő össze a költségvetési csalással vádolt volt MSZP-elnökhelyettessel). Az MSZP miskolci szervezetének elnöke jogi tanácsadásra szerződött a frakció mellé, s két szerződéssel gyakorlatilag egész évben adta a tanácsokat önkormányzati, valamint személyiségi jogi kérdésekben. Mindezért összesen 2 millió 375 ezer forintot kapott.

Ami pedig az egészségügyet illeti, a frakció nemcsak mentőápoló párttagjától kért tanácsokat e témában. A MED-GARD-0911 Tanácsadó, Tervező, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel ugyanis márciustól június végéig szerződtek tanácsadásra „egészségpolitikai kérdésekben, az egészségügyi ellátórendszer szerkezete és finanszírozása témakörében". Ennek a cégnek az ügyvezetője Székely Tamás volt egészségügyi miniszter. Cégük 1 millió 200 ezer forintért adott tanácsokat a szocialistáknak.

Erdő- és mezőgazdálkodás, valamint állattenyésztés, növénytermesztés, biogazdálkodás, vadászat, halászat témakörökben egy bizonyos Hajdú Sándor József adott tanácsokat az MSZP-frakciónak. Az agrárpolitikai tárgyú megbízás 600 ezer forintba került, míg a humánpolitikai tárgyú tanácsadója a szocialistáknak 800 ezer forintot kapott, mikor a frakciótagok a 2018-as költségvetést megalapozandó „a közszférában és a munkavállalói szférában kialakult bérfeszültség kezelése témakörökben" kértek szakértői útmutatást. A frakció Kiss Zsoltot, azaz a párt váci önkormányzati képviselőjét fogadta fel tanácsadóként.

A szocialisták ezen túl jogi tanácsadásban részesültek a civil szervezeteket érintő törvénymódosítások ügyében 1 millió 80 ezer forintért Pink Marianna ügyvéd részéről, valamint 1 millió 180 ezer forintos megbízást adtak az Eqq Equities Kft.-nek, hogy végezzen elemzést, majd készítse fel a frakciótagokat foglalkoztatáspolitika témakörében, „különös tekintettel az országban jelentkező munkaerőhiányra, a magyar munkaerő migrációjára és a magyar munkavállalók helyzetére az európai munkaerő piacon". Ez a cég a Szombathely melletti Sére van bejegyezve, tulajdonosai Balogh Péter és Kovácsné Takács Klaudia, ügyvezetője pedig egy bizonyos Kovács Előd.

Miután pedig az MSZP-frakciót felkészítették tanácsokkal, tréningekkel, a szocialisták fel is mérték az erőviszonyaikat.

Így aztán viszonylag rendszeresen fizettek közvélemény-kutatásokra, szám szerint 5 ilyen megbízást kötöttek.

Háromszor bízta meg a Publicus Kutató és Tanácsadó Intézet Kft.-t a frakció, ám az nem derül ki az Országgyűlés Hivatala által lapunk rendelkezésére bocsátott listából, hogy konkrétan milyen témájú felmérésre, csak az, hogy „a szerződés mellékletét képező kutatási terv szerinti adatgyűjtésre" és -feldolgozásra. A cég maga a Publicus Intézet, melynek alapítója és tulajdonos-ügyvezetője, továbbá stratégiai igazgatója Pulai András politológus. A Publicus három szerződéssel, összesen 12 millió 850 ezer forintért csinált közvélemény-kutatásokat az MSZP-frakciónak, ezek közül a legdrágábbat, egy 9 és fél millió forintosat tavaly januárban és februárban – az áfával 13 millió 652 ezer 500 forintba kerülhetett.

 Pulai András és a Publicus Intézet három megbízást is kapott kutatásokra

Pontosan ugyanezzel a megbízási leírással egyszer kapott novemberben megbízást a Závecz Tibor tulajdonában lévő ZRI Závecz Research Kft., amely 3 millió 310 ezer forintért végzett kutatást a szocialistáknak. Készített ilyet a Stratégiai Megoldás Kft. is, amely 2 millió forintot kért a felmérésért. Utóbbi cég azé az Agócs Ádámé, aki korábban Molnár Zsolt szocialista képviselő asszisztenseként, illetve kommunikációs tanácsadójaként volt ismert.

Összességben tehát az MSZP-frakció 18 millió 160 ezer adóforintot költött el csak arra, hogy a közvéleményt-kutassa.

Az MSZP láthatóan sokat ad a kommunikációra is. Összesen ugyanis 13 szerződést kötöttek kommunikációs képességeik fejlesztésére további tanácsadókkal, elemzőkkel.

A legnagyobb összegre 3 millió 780 ezer forintra a „23 SAS Stúdió Kft."-ként feltüntetett cég szerződött a frakcióval „Tanácsadás a Frakció részére kommunikáció, sajtómegjelenés témában" címszóval. A cég neve valójában 23 SAS Stúdió Kulturális Bt., amelynek kültagja Murányi Marcell, a Népszabadság egykori főszerkesztője, aki az MSZP-frakcióval, amint az közismert, tanácsadóként szerződött. Májusban aztán hivatalosan is bejelentette, hogy otthagyja a pártot, pontosabban sem ő, sem a frakció nem kezdeményezte a szerződés megújítását.

Egész évre szóló kommunikációs tanácsadói megbízást kapott viszont az INNUO Bt., amely 3 millió 600 ezer forintot számlázhatott az országgyűlési közlés alapján. Ez Fuchs Gábor cége, aki korábban a szocialista párt Baranya megyei elnökhelyettese volt, s forrásaink szerint jó barátságot ápol a szintén pécsi Tóth Bertalan frakcióvezetővel. Fuchs a párt honlapja szerint a 2014-es választás előtt nem indult újra önkormányzati képviselőjelöltként. Cége mindenesetre „Tanácsadás PR és kommunikáció területén a frakció részére, útmutatás, operatív segítségnyújtás és személyes konzultáció a frakció tagjai számára" címen szerződött a szocialista képviselő-csoporttal.

Nem csak Botka, tanácsadója is ment

Eredetileg 3 millió forintra szerződött az MSZP-frakcióval az Invisible Hand Tanácsadó Kft. A kontraktus tárgya az Országgyűlés Hivatalának adatai szerint „a Frakció és a Frakció képviselői számára felkészítés a 2018. évi választási kampányra, kommunikációs tréning, aktuálpolitikai tanácsadás és személyes konzultáció". Ez a cég Ruff Bálinté, akinek neve Botka László 2016 decemberi miniszterelnök-jelölti bejelentkezése után vált ismertté, hiszen Ruff volt a szegedi szocialista polgármester miniszterelnök-jelölti főtanácsadója. Csakhogy Botka visszalépésével Ruff is távozott a frakciótól októberben, megbízásának így a fele idejét töltötte ki, a díjazás feléért.

Két szerződéssel a nagyobb összegű megbízások közé tartozik a ROSTA Művészeti Szolgáltató Bt. 2 millió 850 ezer forintos szerződése. Mészáros Tamás újságíró és felesége cége tehát ismét megbízást kapott az MSZP-frakciótól: „kommunikációs és sajtómegjelenés témában" tartanak konzultációt és tréninget a képviselők számára. 

Szerződött a frakció – a teljes évre – a Beszédcentrum Oktatási és Kulturális Bt.-vel is, méghozzá „a nyilvános szereplést elősegítő kommunikáció és beszéd-készség fejlesztése" címszóval, ami 2 millió 400 ezer forintba került. A megbízás beszédtechnikai és kommunikációs képzést takar, amelyet Illés Györgyi, a Beszédcentrum alapító tulajdonosa tartott a frakció tagjainak.

Eközben az Atreb Bt. „Tanácsadás, személyes konzultáció és operatív segítségnyújtás a frakció részére elektronikus kommunikáció területén" 1 millió 680 ezer forintra szerződött, az év első felében. A cég a Berta család tulajdonában áll, köztük Berta Zsófiáéban, aki az MSZP honlapjának főszerkesztője. Két szerződéssel Juhászné Kiss Melinda is a közösségi kommunikáción dolgozott, az így egész éves megbízása 2 millió 550 ezer forintra rúgott.

Az MSZP-frakció ezekkel és más, kisebb összegű megbízásokkal összesen 21 millió 610 ezer forintot fordított a nyilvános szereplésre történő felkészülésükre.

Az MSZP-frakció ezekkel a megbízásokkal összesen 21 millió 610 ezer forintot fordított a nyilvános szereplésre történő felkészülésükre.

És ha már a nyilvános szereplés: 12 különböző szerződéskötés szerepel a listában, amely az MSZP-frakció rendezvényeire, fénytechnikára, videózásra, hírügynökségi, valamint „újságírói szolgáltatásra", nyomdai kiadványokra, továbbá terembérletre, vendéglátásra vonatkozik. Ezek közül a legnagyobb összegű egy egész éves megbízás, méghozzá Kapcsolat.hu Kommunikációs és Szolgáltató Nonprofit Kft. számára, „a Frakció részére film- és videógyártás, továbbá televíziós műsorfelvételek utómunkálatai" tárgyban. A cég, amely 5 millió 50 ezer forintot kapott e munkájáért, az MSZP Táncsics Mihály Alapítványának tulajdonában van.

Tavaly még egy érdekes szerződéskötése volt a frakciónak e tárgykörben, kétszer is megbízta, egyszer visszamenőleg, egész évre az S-Berry Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, amely így összesen 1 millió 840 ezer forintot kapott „Hír- és sajtóügynökségi tevékenység, továbbá újságírói szolgáltatás biztosítása" címen. E cég tulajdonos-ügyvezetője a szintén pécsi Somlai Adrienn. A cég honlapján az Országgyűlés Hivatalát „partnerként" tüntetik fel, az MSZP-t nem.

Ezekkel együtt az MSZP-frakció összesen 15 millió 110 ezer 227 forintot költött médiareprezentációra és rendezvényre.

                Mindenhogy készül az MSZP a kampányra

És még ezen felül is voltak kiadásaik, úgy mint irodai eszközbeszerzés, például az igen izgalmas „Nyomatelőállító hardvereszközök bérlése és üzemeltetése", amelyre már egészen 2018. május 31-ig megkötötte a szerződését a frakció. Nem is akármennyit: 10 millió 200 ezer forintot fordítanak nyomtatásra.

Telefonszolgáltatásra, internetre, számítógépes szoftverekre is elment némi közpénz: négy idevágó szerződéskötésük 10 millió 719 ezer 644 forintnyi számlát eredményezett a nagy mobiltelefonos szolgáltatókkal és egy informatikai céggel a szocialistáknak.

Az MSZP-frakciónak is van szerződése tolmácsolásra és szakfordításra, ez egy évre 2,5 millió forint, és felvettek egy könyvelőt is, aki 4 millió 200 ezer forintot kapott 2017-ben. Ha mindez nem lenne elég, egyetlen, már 2016 decemberében megkötött szerződéssel – vélhetően a korábbi szolgáltatások továbbvitelével – ki tudja, összesen hány autót bérel az MSZP-frakció, hiszen a számla végösszege egy évre 10 millió 302 ezer 200 forint.

Mindez annyit tesz, ahhoz, hogy a szocialista képviselőcsoport mozgásban, illetve működésben legyen, 2017-ben további 37 millió 921 ezer 844 forintra volt szükség.

 A párt és pártalapítványi támogatásokon felül tehát az MSZP 28 tagú képviselőcsoportjának járó költségvetési támogatás 209 millió 867 ezer 71 forint – és ez vélhetően a nettó érték.

 És hogy kik ők, akikre ennyit költenek az adófizetők? Segítünk, itt az MSZP-frakció névsora:

1. Tóth Bertalan frakcióvezető
2. Burány Sándor frakcióvez. h.
3. Dr. Szakács László frakcióvez. h.
4. Tóth Csaba frakcióvez. h.
5. Varga László frakcióvez. h.
6. Velez Árpád frakcióvez. h.
7. Bangóné Borbély Ildikó
8. Bárándy Gergely
9. Gőgös Zoltán
10. Gúr Nándor
11. Harangozó Gábor István
12. Harangozó Tamás
13. Heringes Anita
14. Hiller István
15. Hiszékeny Dezső
16. Horváth Imre
17. Józsa István
18. Kiss László
19. Korózs Lajos
20. Kunhalmi Ágnes
21. Legény Zsolt
22. Lukács Zoltán
23. Mesterházy Attila
24. Molnár Zsolt
25. Szabó Sándor
26. Teleki László
27. Tóbiás József
28. Tukacs István

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.