Ugye önnek is megéri etetni, itatni és százmilliókból jól tartani a 17 tagú KDNP-frakciót?

Egymillió-kétszázezer forintért lekvárt vásárolt a kereszténydemokrata képviselőcsoport, és ez alig egy százaléka a kiadásaiknak. Kikértük a szerződéseket.

2018. január 18., 11:59

Szerző:

Egy év, 133 szerződés, több mint 126 millió forintos kiadás, és egy a közvélemény-kutatók által mérhetetlen támogatottságú, de mégis kormányon lévő párt. Vagyis a Kereszténydemokrata Néppárt, a KDNP, amelynek olyan személyiségeket köszönhet a belpolitikai közélet, mint Semjén Zsolt, Harrach Péter, Simicskó István, Rétvári Bence és Hollik István. Nélkülük biztosan unalmasabb lenne.

Hogy miért?

A 168 Óra valamennyi parlamenti frakció közpénzből fedezett 2017-es szerződéseit, valamint a költekezéseikre vonatkozó adatokat kikérte az Országgyűlés Hivatalától. Kiderült, hogy a tavaly meglehetősen nagy lábon éltek az országgyűlési képviselőink, miközben a parlamenti frakciók számláját – ahogyan bérüket és személyes juttatásaikat is – mi, vagyis az adófizetők álljuk.

Harrach Péter és Semjén Zsolt évről évre jobban teljesít

Ez egy normális demokráciában persze természetes, ám az Országgyűlés Hivatala által a lapunknak küldött adatokat feldolgozva az is szembeötlő, hogy  

a parlamenti pártok egynémelyike enyhén szólva nem a törvényalkotáshoz elengedhetetlenül szükséges költségekkel számolt el tavaly.

Ezek egyike a kisebbik kormánypárt, és éppen ezért mutatjuk be elsőként a KDNP-frakció 2017-es költségeit. Bár az  előző év beszerzéseihez képest úgy tűnik, hogy kereszténydemokrata politikusaink leszoktak az alkoholról, nagyon szeretnek enni-inni, ajándékozni, továbbá indokolhatatlanul magas áron történő szolgáltatásokat igénybe venni. Olyannyira, hogy költekezéseikben csaknem túltesznek a tízszer nagyobb, 114 fős Fidesz-frakción is.

És hogy mire költenek?

2016-tól eltérően a kereszténydemokrata képviselőcsoport tavaly már nem nevesítette szerződéseiben az alkoholtartalmú italokat. A megelőző évre vonatkozó adatokat még a Népszava kérte ki, így kiderült, a KDNP frakciója 2016-ban csaknem másfél millió forintért vásárolt italt. Csak a Bortársaság Boltok Kft.-től több mint 1,2 millió forintért rendeltek, a Medicina Hungaricum Pálinkaház 85 ezer forintot számlázhatott, s vásároltak a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft.-nél is. 2016-ban a KDNP 17 parlamenti képviselője által kötött 128 szerződés több mint 108 és fél millió forintjába került az adófizetőknek.

A lap állításaira a frakció úgy reagált, hogy 2016-ban számos kisebb-nagyobb rendezvényt tartottak, „köztük sajtófogadásokat, sajtótájékoztatókat, a kárpátaljai, erdélyi és a felvidéki magyarokkal, valamint választópolgárokkal találkozókat. A minden gazdálkodó szervezet rendelkezésére álló jogi keretek között – és az alapvető udvariassági szabályoknak megfelelően – ezek egy részén vendéglátás is történt.”

Ma már azonban szesszel összefüggésbe hozható tételek nem szerepelnek a kereszténydemokrata elszámolásokban, ehelyett

a KDNP 17 képviselőt számláló frakciója összesen 4 millió 837 ezer 593 forintot költött el csak élelmiszer- és italvásárlására 2017-ben.

Tavaly a párt 13 számlát adott le a METRO áruházlánctól, a tárgy mindegyik esetben „Kávé, tea, élelmiszer” volt. Akadt egy további ilyen számlájuk, de ahhoz odaírták, hogy rendezvényre vásároltak be, így azt nem ennél a tételnél számoltuk. A többi bevásárlásnál a legkisebb számla 82 ezer forintra rúgott, de előfordult, hogy több mint 810 ezer ment el kávéra, teára és ételekre. Ami az utóbbit illeti, egy június 21-i számláról van szó, és ez azért lehet furcsa, mert június 23-án ülésezett utoljára az egyébként akkor egy hete már nyári szüneten lévő parlament, s legközelebb csak szeptemberben mentek be az Országházba a honatyák. 

Jól járt a METRO akkor is, amikor a KDNP-frakció „irodaszert és tisztítószert vásárolt az adófizetők pénzén. Tavaly a párt négyszer is betért az áruházlánchoz emiatt, összesen 717 ezer 872 forintot költve a 17 képviselő és stábjának irodaszereire. Ráadásul ebben még nincs benne, hogy a KDNP-frakciónak szüksége volt néhány kartondobozra, amelyet 123 ezer forintért sikerült beszerezniük. Mindezek után az már szinte fel sem tűnik, hogy a KDNP-frakció irodája gazdagodott egy „speciális munkaegészségügyi eszközzel", méghozzá egy székkel is, amelyet a Spinális Magyarország Kft-től szereztek be, 224 ezer 700 forintért. A cég honlapjáról egyébként kiderült, hogy az ilyesféle székeket gerincerősítésre ajánlják.

Simicskó István újbudai óvodásokat látogat – tényleg mindenkire lőnek
Fotó: Nagy Mihaly

És mindez csupán aprópénz ahhoz képest, amennyit a kereszténydemokraták a barátaikra szántak tavaly. „Ajándékcsomagok és ásványvíz" címen ugyanis egy H&P Kincses Sziget Kft. nevű céggel tavaly 10 szerződést is kötöttek, az Országgyűlésnek leadott számlák tanúsága szerinnt 9 millió 395 ezer 872 forint értékben. De a KDNP ajándékozási kedve itt nem állt meg, a Lekvárosház Kft.-től is vásárolt kétszer ajándékcsomagokat, 1 millió 201 ezer 339 forintért – igen, a cég nevéből és honlapjából következően ennyit fordítottak a kereszténydemokraták lekvárra –, de további ajándékkosár és –csomagbeszerzéseik is voltak 1 millió 863 ezer 850 forint értékben, s könyveket is adtak ajándékba: négyszer rendeltek, összesen 883 ezer 172 forintot fizettek ki ezekért. (További két alkalommal is rendeltek könyvet, de azt vélhetően maguknak, több mint 700 ezer forint értékben.)

Mindezek után nem is csoda, hogy szükségük volt ajándéktasakokra, amire 113 ezer forintot költöttek, s nyilván ezekbe csomagolták az összesen tehát 11 millió 480 ezer 383 forint értékű ajándékaikat.

Mindez csak része a képviselő-csoport reprezentációs költségeinek. Képeslapokat egyszer 161 ezer 700, majd 319 ezer 700 forintért, „Patchwork táskákat" 370 ezer forintért rendeltek, határidőnaplókat, naptárakat pedig 1 millió 370 ezer 326 forintért, majd pedig – nyilván igény mutatkozott rá – néhány hónappal később további 118 800 forintért gyártattak le. Mindehhez borítékra is szüksége volt a KDNP-frakciónak, s miután ez persze nem fért bele az irodaszer-vásárlásba, további 305 ezer 900 forintot fordítottak az adófizetők pénzéből arra is, hogy üzeneteiket igényes módon juttathassák el a címzetteknek. Előfordulhat ugyanakkor, hogy a sok-sok boríték (számuk nincs feltüntetve a szerződések listájában) hamar elfogyott, hiszen a KDNP-frakció karácsony előtt „online képeslapküldő program kifejlesztése, programozása" címen is szerződött, méghozzá 105 ezer forint értékben.

De nemcsak így kedveskedett levelezőpartnereinek, s – vélhetően – választóinak a kisebbik kormánypárt, hanem kétszer rendelt „logózott reprezentációs termékeket" is, méghozzá összesen 2 millió 653 ezer 500 forintért. 

Azaz összesen 4 millió 930 ezer 401 forint ment el reprezentációs termékekre, amiben még egyáltalán nincs benne a kereszténydemokraták semmiféle sajtómegjelenése.

Mindezek ugyanis vélhetően a KDNP sajtónyilvános, vagy épp a sajtótól elzárt eseményein válhattak szükségessé. Ahogyan a Fidesznek, úgy a KDNP-nek is volt – sőt a kettőnek kétszer közösen is – kihelyezett frakcióülése. A kereszténydemokraták szervezésre, éttermi szolgáltatásra és szállásra ezen a két eseményen összesen 10 millió 836 ezer 588 forintot költöttek. Ám ez még korántsem jelentette a KDNP rendezvényeinek végét, hiszen ezekre további tizenegy szerződést kötöttek – nem tudni, összesen hány eseményről lehetett szó –, ám a konferenciaszervezés, vendéglátás, az ott fölszolgált étel, ital, a hangosítás, sőt az elengedhetetlen hangszerek helyszínre szállítása összesen 5 millió 978 ezer 111 forintot kóstált.

Rétvári Bence államtitkár, Földi László KDNP-s képviselő és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője
Fotó: MTI/Kovács Attila

A külvilággal való kapcsolattartáshoz viszont nem elegendő a levelezgetés és a bulik, így a KDNP 17 tagú frakciójának munkatársai számára – vélhetően nekik, hiszen a képviselők, valamint az Országgyűlés Hivatalának munkatársai juttatásként kapnak mobil- és számítástechnikai eszközöket, így azt nem a frakciónak kell beszereznie – tavaly kétszer vásároltak mobiltelefonokat. Ezekre kicsivel több mint egymillió forintot fordítottak (1 millió 7 ezer 86 forintot szántak nem tudni, összesen hány készülékre).

Számítógépek és informatikai eszközök beszerzésére, vagy például „oktatólaptop" bérlésére összesen 1 millió 990 ezer 900 forint ment el, számítástechnikai tanácsadásra 4 millió 460 ezer, de a KDNP „szakmai anyagok szkennelésére, rendszerezésére" is elköltött 900 ezer forintot, miközben saját – a párt, és nem a frakció – honlapjára, annak üzemeltetésére, átalakítására, fejlesztésére, a webdesign megújítására, „tartalommal feltöltésére", valamint főszerkesztésére mindösszesen 7 millió 750 ezer adóforintot fizetett ki az Országgyűlés Hivatala.

És ha már a munkához szükséges eszközöknél tartunk: a kereszténydemokrata képviselőknek is, ahogyan valamennyi honatyának biztosít autót vagy gépkocsibérlési lehetőséget az Országgyűlés Hivatala. Az azonban meglepő, hogy ezek autópálya-matricáit és szervizelési munkáit, így például a gumicserét is kiszámlázzák a kereszténydemokraták. Ezekre 2017-ben összesen 1 millió 498 ezer 62 forintot költöttek, ezen felül pedig 2015 óta fennáll a KDNP-nek egy 4 és fél millió forintos keretszerződése egy taxitársasággal is. Tavaly egyetlen alkalommal a kereszténydemokraták repülőjegyet is vásároltak – ilyenre rajtuk kívül csak a Jobbik frakciójának szerződései között bukkantunk, ám ott nem is egy esetről volt szó –, méghozzá 183 ezer 874 forintért. Az elszámolásból ugyanakkor nem derül ki, hogy ki, hova utazhatott.

Mindezek nagyrészt olyan költségek, amelyekre más pártok szerződései között egész egyszerűen nem találtunk példát, legalábbis nem figyeltünk fel ilyen mértékű költekezésre.

Ezzel szemben tény, hogy a KDNP pontosan úgy fordítja az adófizetők pénzét a sajtómegjelenésekre, azok figyelésére és a tömegmédiában való reprezentáció módjára, ahogyan más parlamenti pártok. A külvilág előtti képi világ, valamint a megszólalások figyelésére, rögzítésére vonatkozó szerződések ugyanis – a filmkészítéstől kezdve a nyomdai kiadásokig bezárólag – mind-mind megtalálhatóak a kereszténydemokrata képviselő-csoport elszámolásaiban.

Egész évre szóló megbízást adtak például az Efton Bt-nek fotózásra, 4 millió 140 ezer forint értékben. Szerződésük volt 2017-re „filmklippek készítése, vágása" tárgyban Fejes Györggyel 4 millió 920 ezer forintért, és fotóztatták magukat a TamTam Press Kft-vel is, félmillió forintért. Miután nyilván profikat bíztak meg, kissé talán meglepő, hogy a KDNP-frakciónak még arra is jutott energiája, hogy 2017 márciusától decemberig terjedően megbízza a Naphold-2006 Kft.-t „Fotók, digitális anyagok feldolgozása, javítása" feladatmeghatározással, 1 millió 680 ezer forint értékben, valamint tavalytól a kampány időszakáig a Fish9000 Bt-vel is, méghozzá „grafikai tanácsadás, fotók, digitális anyagok feldolgozása, javítása" címszóval, 1 millió 780 ezer forintért.  

Mindez azt jelenti, hogy a 17 kereszténydemokrata képviselő látványára 13 millió forintot költöttek, illetve költenek még el.

További kampányköltségként fogható fel, hogy a KDNP-frakció tavaly ősszel terveztetett és kiviteleztetett egy új „sajtóhátfalat”, azaz vélhetően azt a paravánt, ami a sajtótájékoztatókon látszik a képviselők mögött. Ennek ára 620 ezer forint volt, míg a kereszténydemokraták nem érték be ennyivel: „mobil sajtó-látványelemeket" terveztettek és kiviteleztettek is decemberben. A két ezzel kapcsolatos szerződésük végösszege 589 ezer 271 forint.

De nem is volt elég ennyi a közpénzből finanszírozott párttevékenységből, hiszen „nyomdai kiadvánnyal, havilappal kapcsolatos" tevékenységekre (nyomda, szerkesztés, tördelés) öt szerződéssel további 4 millió 236 ezer forintot számláztak. A KDNP-frakció persze nem csak a saját újságjaira kíváncsi, hiszen sajtófigyelésre 1 millió 440 ezer forintot kapott a Mandinka Bt., reggeli hírösszefoglaló készítésére pedig a kormányoldal kifizetési listáinak gyakori szereplője, a Médianéző Kft. kapott 1 millió 530 ezer forintos megbízást. A hírek rögzítésével, s archiválásával a Marketing és Média Bt-t bízták meg 960 ezer forintért.

Rétvári Bence az MTI fotóján. Erre el kellett költeni még négymilliót
Fotó: MTI/Kovács Tamás

További 1 millió 200 ezer forinttal támogatták a kereszténydemokraták a gondola.hu portált kiadó Netrióta Kft-t, méghozzá „Online újság-felületen folyamatos megjelenés biztosítása a képviselőcsoport számára" tárgyú megbízása révén. Egyébként az online hirdetések szervezésére Hojdák Gergelyt bízták meg három különböző szerződésben, melyek összértéke 1 millió 480 ezer forint volt. Ezen túl a KDNP már tavaly novemberben szerződött egész 2018-ra a Magyar Postával időszaki kiadványok beszerzésére, méghozzá 1 millió 950 ezer forint értékben.

Tavaly tavasszal a KDNP egyetlen közvélemény-kutatást rendelt meg – ez a tevékenység az MSZP legfőbb kiadásai közé tartozik –, méghozzá nem nagy meglepetésre a Nézőpont Intézetet bízták meg, 6 millió 590 ezer forintért. Az sajnos nem derült ki, milyen témában kutatták a társadalom álláspontját.

Az viszont, hogy a KDNP frakcióköltései között valójában mekkora hányad kapcsolódik közvetlenül a parlamenti munkájukhoz, a tanácsadóik listájából derülhet ki. A 17 kereszténydemokrata képviselőnek 14 tanácsadói szerződése volt 2017-ben, a megbízások között persze akadt, akinek több is jutott. Ilyen például a Rákóczi Szövetség, amely „Felvidéki kulturális tartalmú találkozók szervezése, tanácsadás” címen két kontraktussal 3 millió 510 ezer forintot kapott, illetve kap a választásokig – megbízása ugyanis április végéig szól. 

A vezetési és a „parlamenti munkát segítő" (nyugdíj- és TB-ügyi, családvédelmi, fogyasztóvédelmi, jogi vagy épp médiaügyi) tanácsadásra a KDNP-frakció mindösszesen 33 millió 340 ezer forintot költött el 2017-ben.

Mindezeken túl a kereszténydemokraták 3 millió 360 ezer forintért könyveltettek az Integráns Kft.-vel, kötöttek megbízási szerződést „logisztikai feladatokra", felnőttképzési szolgáltatásra, valamint „Civil szervezetekkel történő kapcsolattartás, programszervezés, -koordinálás" címszóval is. Az ilyen megbízások értéke is több mint 2,5 millió forint.

A végeredmény 126 millió 922 ezer 946 forint.

Ennyit ért a magyar adófizetőknek a képviselői fizetéseken és juttatásokon, valamint a KDNP-nek jutó párt és pártalapítványi támogatásokon túl az, hogy a kisebbik kormánypárt frakciója jól dolgozhasson.

Kik is ők, s milyen politikai teljesítményt tudnak társítani nevükhöz? Segítünk, itt a frakció névsora:

1. Harrach Péter frakcióvezető

2. Latorcai János frakcióvezető-helyettes

3. Szászfalvi László frakcióvezető-helyettes

4. Vejkey Imre frakcióvezető-helyettes

5. Aradszki András

6. Firtl Mátyás

7. Földi László

8. Gaal Gergely

9. Hargitai János

10. Hoffmann Rózsa

11. Hollik István

12. Móring József Attila

13. Rétvári Bence

14. Semjén Zsolt

15. Seszták Miklós

16. Simicskó István

17. Soltész Miklós

De nyilván nem arról van szó, hogy a KDNP-t kinéztük magunknak, a 2017-es frakcióköltéseket bemutató sorozatunk hamarosan folytatódik.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.