Ötvenhat éves korában meghalt Schwartz Sándor, Magyarország első újszívese

2019. november 25., 14:04

Szerző:

Meghalt Schwartz Sándor, a kispesti Kós Károly Általános Iskola gondnoka - közölte a Facebookon egy fekete keretes fotóval a wekerletelepi intézmény. Az Index azt írja, az elhunyt férfit onnan ismerheti a magyar közvélemény, hogy ő volt 1992-ben az első, aki szívátültetésen esett át Magyarországon.

Az első itthoni szívátültetést Szabó Zoltán professzor, a SOTE Szív- és Érgyógyászati Klinikájának akkori igazgatója végezte az akkor 28 éves férfin. A Szabó vezette orvoscsoport egy 24 éves elhunyt férfi szívét operálta a vele született szívrendellenességben szenvedő, 9 évvel azelőtt leszázalékolt és már hónapok óta ágyhoz kötött Schwartz Sándor testébe.

Schwartz Sándor 2017. január 3-án, az orvostörténelmi jelentőségű műtét 25. évfordulóján azt mondta, nem bánta meg, hogy vállalkozott a műtétre, azóta tudja, hogy az új szív új lehetőség az életre. Hozzátette, kitartást kíván azoknak, akik új szívre várnak,„ nem kell csüggedni, el fog jönni az ő idejük is”.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.