Szegény Viktor a rengetegben

Évtizedek óta nem volt nemzetközileg ilyen elszigetelt kormányunk. Viktor eltévedt a rengetegben és most egyedül van – írja Gyurcsány Ferenc . Szerinte Orbán nem tette tiszteletét az európai témákat megvitató davosi tanácskozáson, pedig az unió elnöki tisztet tölti be Magyarország. A magyar kormányfő nem érti, mi történik az arab világban, s legutóbb helytelenül értékelte az amerikai elnökválasztási esélyeket is.

2011. február 1., 19:40

„Orbán Viktor többedszer téved el a külpolitika rengetegében” – állítja Gyurcsány Ferenc legújabb blogbejegyzésében. A volt kormányfő szerint Tunéziában már elkergették az elnököt és mindenki arról beszélt, vajon terjedni fog-e a forradalmi hangulat az arab világban. Orbán viszont úgy nyilatkozott, hogy Egyiptom kulcsszerepet játszik a térség stabilitásában. „Erre nesze neki, lázad a fél ország, az összecsapásoknak több mint száz halálos áldozata van” – írja Gyurcsány, aki szerint azóta Orbán – mint fogalmaz – „hallgat, mint hal a vízben”.

Gyurcsány szerint sem Orbán, sem külügyminisztere nem tette tiszteletét Davosban pedig az egyik vezető téma Európa, és az euró jövője volt. A szocialista politikus emlékeztet arra, hogy Merkel és Sarkozy viszont megjelent a tanácskozáson.

A szocialista politikus felidézte, hogy a legutóbbi amerikai elnökválasztás előtt Orbán azt találta mondani: „a McCain-Palin-páros győzelmi esélyei erősödtek… a tendenciák kedvezőek… és úgy tűnik, hogy a demokratáknak nincs igazi mondanivalójuk az igazán fontos kérdésekről”.

„Az eredményt ismerjük. A demokraták, Obamával az élen, földcsuszamlásszerű győzelmet arattak” – írja Gyurcsány.

A volt kormányfő emlékeztet arra is, hogy a moszkvai magyar nagykövet hetek óta vitában áll a Kremlhez közel állónak tekintett Regnum.ru-val. A magyar nagykövet egy korábbi levélben azt állította, hogy a magyar-orosz kapcsolatokat átszőtte a korrupció, de mint mondta, mostantól minden más lesz.

Gyurcsány szerint erre az oroszok azt kérdezték: „Hol a bizonyíték? Ki volt a korrupt a 2002-2010 közti periódusban?”

A szocialista politikus úgy fogalmazott: „Ezért nem tud elintézni semmit ez a kormány Moszkvában, ezért nem tartják sokra Brüsszelben, ezért nem fogadják Washingtonban. Amit meg mostanában kapott Berlinben és Párizsban, arról meg jobb nem beszélni. Évtizedek óta nem volt nemzetközileg ilyen elszigetelt kormányunk. Viktor eltévedt a rengetegben és most egyedül van. Szegény.”