Savat locsolt a romákra- nyakon szúrták

Rátört és savval támadt egy roma családra egy férfi Ercsiben, akit dulakodás közben megkéseltek a háziak. A támadó életét vesztette. A település polgármestere és a helyi polgárőrparancsnok is arra figyelmeztetett a tragédia kapcsán: az ügyet nem szabad etnicizálni, semmilyen fajta önbíráskodás nem lehet megoldás. A polgármester szerint a politika által szétszabdalt igazságszolgáltatásnak nem csak akkor kellene közbe lépni, amikor „már vér folyik,” hanem gondot kellene fordítania a konfliktusok megelőzésre.

2010. május 23., 15:13

Vasárnapra virradóra a Fejér megyei Ercsiben egy helyi férfi egy átalakított tűzoltó-készülékkel felszerelkezve betört egy roma család házába, és valamilyen savval permetezni kezdte a bennlévőket – értesítette a Roma Sajtóközpontot (RSK) egyik volt helyi gyakornoka. Jelentése szerint a háziak dulakodni kezdtek a behatolóval, akit az indulatos verekedés közben végül egy késsel torkon szúrtak.

A támadó életét vesztette. Az RSK-nak helyiek arról számoltak be: a férfi és a család közt régóta személyes konfliktus volt, miután előbbit többször meglopták, amiért ezt a családot okolta. Ezt a verziót erősítette meg a helyi polgárőrség parancsnoka is. Toperczer Attila a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: a férfi „kollégája” volt, és valószínűleg azért támadt az egyébként elmondása szerint „ problémás” családra, amely ellen többször is tett korábban bejelentést, mert előző nap eltűnt a fűkaszája. Ugyanakkor a polgárőr parancsnok hangsúlyozta: sem a támadó, sem a család tette nem lehet megoldás. Toperczer Attila hozzátette: Ercsiben néhány, szerinte lopásokból élő roma család az, amelyikkel állandóan gondja van a polgárőrségnek, amelynek egyébként roma tagja is van. Hasonló álláspontot fogalmazott meg a település polgármestere is, aki határozottan elítélte az önbíráskodás minden fajtáját. Szabó Tamás a Roma Sajtóközpontnak úgy vélte: a települések, ahol a szegénység miatt „folyamatosan feszül a cérna”magukra hagyottak, a politika által szétszabdalt igazságszolgáltatás nem áll a helyzet magaslatán, nem kellő időben és kellő hatékonysággal lép fel, csak akkor, amikor „ vér folyik.” A polgármester hangsúlyozta: az országszerte megfigyelhetően egyre szaporodó önbíráskodások nem lehetnek megoldások a konfliktusokra, mert az senkinek sem jó. Szabó Tamás szerint az igazságszolgáltatásnak a konfliktusok megelőzésére kellene gondot fordítania.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságnál az ügyről egyelőre annyit közöltek: az éjszaka folyamán a támadó „vegyvédelmi felszerelésben és vegyi anyaggal” locsolt le „több személyt és házukat.” „ A háziak és a férfi között dulakodás alakult ki, melynek során a férfi életét vesztette”, a megyei főkapitányság vizsgálja az eset körülményeit.

Fejér megyében egyébként nem ez az első konfliktus: a tavalyi év első felében épp Ercsiben több gyújtogatás és egy vendéglői tömegverekedés is volt, mely után feszültség alakult ki a helybeli romák, többségiek és a polgárőrök között. A településen a Magyar Gárda is felvonult, tüntettek is a „ közbiztonságért”. Szabó Tamás polgármester akkor úgy nyilatkozott: „a politikának el kell hagyni a települést.”

Egy évvel előtte, az ugyancsak Fejér megyei Pátkán 2008. június 13-án -koktélt dobtak három, romák lakta házra. A támadásban ugyan senki sem sérült meg, de az egyik épületben meggyulladt annak a szobának a berendezése, ahol három gyermek aludt, a másik háznak az ablakpárkánya és a redőnye égett le, a harmadiknak a fala kormozódott be. Fejér Megyei Főügyészség társtettesként, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt három helybeli polgárőr ellen emelt vádat. Tavaly karácsony első napján pedig "polgárőrség" feliratú Suzukiból kiszálló három férfi rátámadt ugyancsak a pátkai cigány telepen egy 19 éves roma fiúra, akinek beszakadt a fejbőre. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ebben az ügyben úgy nyilatkozott: a polgárőrök semmilyen bűncselekménnyel nem gyanúsíthatók.