Politikusok a kommentelők ellen

2013. április 11., 09:08

Újabb politikus száll hadba a kommentelőkkel: ezúttal Lázár János tett feljelentést a délmagyar.hu

egyik híréhezérkezett hozzászólások miatt. A Cinkszerint már hét hozzászólót hallgattak ki gyanúsítottként, de nem kizárt, hogy további embereket is meggyanúsítanak majd. Lázár emellett polgári pert is indított az ügyben, a Dél-Magyarország kiadóját egymillió forintos kártérítésért perli az oldalon megjelent hozzászólások miatt.

A Lázár balesetéről szóló hírhez érkező hozzászólások között biztosan voltak méltatlanok, de erre aligha a büntetőeljárás a megfelelő válasz. A kommentek leginkább egy szóbeli vitához hasonlítanak, és nem lehet – vagy ha lehet is, de biztosan nem érdemes – minden anyázás mellé rendőrt állítani. Márpedig most komoly nyomozás folyik az ügyben, komoly rendőrségi (és állampolgári) munkaórákat fordítanak e rendkívüli jelentőségű bűnügy felgöngyölítésére. Sokszor leírtuk már, a közszereplőknek sok (akár igazságtalan, bántó, méltatlan stb.) kritikát el kell viselniük, és régen rossz, ha rendőrségi úton próbálnak elégtételt venni vélt vagy valós sérelmeik miatt. A magunk részéről egyetértünk az

Átlátszó javaslatával, hogy a rágalmazást és a becsületsértést törölni kéne a Btk.-ból.

A kiadó ellen indított polgári peres eljárás ugyanígy nagyon rossz megoldás. A komment nem szerkesztett tartalom, még ha egyes bíróságok valami érthetetlen oknál fogva hajlamosak is annak tekinteni. Ha az egyes médiumoknak szerkesztői felelősséget kell viselni a felhasználói hozzászólásokért, akkor előbb-utóbb teljesen vége lesz a kommentelési lehetőségnek Magyarországon. Biztos, hogy ez olyan jó lenne?

Mandiner:

Politikusok a kommentelők ellen – Ilyen ország pedig nincs CCCLXXV.