Alig jelölték ki az Európai Unió új vezetőit, Orbán Viktor máris elkezdett harcról beszélni

2019. július 2., 21:32

Szerző:

Az elmúlt években súlyos hibák történtek az Európai Unióban (EU), és ezeket mind ki kell javítani - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek adott interjúban az Európai Tanács EU-s intézmények vezetőről döntő rekordhosszúságú, háromnapos csúcstalálkozója után.

A kormányfő szerint a gazdaságpolitikával, a migrációs politikával és a nemzeteknek megadott tisztelettel egyaránt volt probléma, ezért van feladat, de most sokkal jobbak az esélyek ezeknek a problémáknak megoldására, mint korábban voltak. – Az Európai Unió új vezetői tisztelik Magyarországot megértik a keresztény kultúra fontosságát és ismerik Közép-Európa történetét – idézte a Politico Orbán Viktort, aki azért az MTI szerint kiemelte, hogy véleménykülönbségek továbbra is vannak, ezért a jövőben harcok lesznek. A kormányfő annak ellenére beszélt harcról, hogy a megállapodásra – így Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölésére az Európai Bizottság vezetőjének – ő maga is áldását adta.

Orbán Viktor Brüsszelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Azt mondta, hogy fontos győzelmet arattak, de a nemzetközi politikában mindig új viták jönnek elő. – Viszont most már erőnk is van, hogy érvényt szerezzünk az akaratunknak - tette hozzá.

A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy a közép-európai térség, a V4 országai – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia – szerepe a mostani eseményektől függetlenül is jelentős. Ez a szövetség sikertörténetnek számít. Bár vannak más országok is, amelyek együttműködnek egymással, egyikük sem annyira szolidáris a partnereivel, mint jelenleg a V4 tagjai.