Orbán se tudja, hogy neki mi az első?

2018. december 23., 10:44

Szerző:

Itthon csak a házi médiának ad „interjút" Orbán Viktor, de külföldön, ahol annyira pontosan nem ismerik a hazai helyzetet, még időnként szóba áll újságírókkal. Most például itthon nem volt karácsonyi interjú, de az osztrák oe.24 nevű hírportálnak adott. (Ahol azért annyira nem voltak hasraesve a megtiszteltetéstől, a vasárnap megjelent interjú délelőtt az oldal alsó régióiban tanyázott, az oldal vezető anyaga egy telefonos interjú volt Niki Laudával.)

Orbán mindenesetre felmondhatta a szokásos paneljeit. Az MTI szemléje szerint a fő üzenet az, hogy  Európa csak akkor stabil és sikeres, ha európai marad. Orbán szerint jó lenne, ha Európa egy hangon mondaná: „Európa az európaiaké." 

Kampányolt egy sort az EPO-választásra, dicsérte Sebastian Kurz osztrák kancellárt, mert még külügyminiszterként „azonnal megértette, hogy ennek a válságnak a megoldására csak egyetlen egy lehetőség van, méghozzá a balkáni útvonal lezárása".

Ezzel kapcsolatban közölte: nincs kőből a szíve, de plüssmacikkal és virágokkal nem lehet határt védeni".

„Ha mellesleg még jó ember is vagyok, akkor jó, de nálam első helyen a Magyarország iránti felelősség áll".

Igaz, az interjú végén meg azt mondta, hogy a karácsonyt mindig családjával tölti. Úgy fogalmazott: „Magyarországon a család az első." Ez így nem lesz jó, mert összezavarodnak a hívek.

Soros Györgyről azt mondta, hogy egy tehetséges magyar honfitárs, de megjegyezte: nincs jó véleményük egymásról. Ugyanakkor mindketten ugyanahhoz a nemzethez tartoznak, és „mi, magyarok senkit nem diszkriminálunk a vallása miatt". Ezzel a Soros-kampány kapcsán felmaerült antiszemita vádakra reagált.

Magyarország szabad ország. Szabadon lehet megnyilvánulni, szabad a kormányt kritizálni, sőt ellene tüntetni is –mondta a kormányfő, hozzátéve: Sorosnak nagy hálózata van, sok NGO-t finanszíroz. Az Európai Unió is több Soros-szervezetet finanszíroz. Ezek az NGO-k részt vesznek a politikai életben – fejtegette.

A konfliktus pedig abban áll, hogy Soros György a migránsokat Magyarországra és Európába szeretné hozni –hazudta sokadszorra is a miniszterelnök, hozzátéve, ezt nem engedi.

A CEU Bécsbe költözésével kapcsolatban is a szokásos kormányzati hazugságokat és csúsztatásokat adta elő: a CEU-nak csak teljesítenie kell az összes törvényi rendelkezést, amúgy Soros György budapesti egyetemén folytatódni fog az oktatás, és diplomákat fognak ott osztani. „"Ismerem Sorost", ő nem az az ember, aki csak úgy elhagyja Budapestet – közölte.

Ezzel együtt Soros Györgyöt tehetséges, de veszélyes embernek is nevezte.

A miniszterelnök szociális érzékét is megvillantott: mély meggyőződése, hogy a piacgazdaság jó, ha szociális felelősséggel kombinálják.