Nem épül meg a 2019-es budapesti Maccabi Játékok fő helyszíne, túl drága ajánlatok érkeztek

A legfontosabb európai zsidó sporteseményt ettől még Budapesten rendezik meg.

2018. szeptember 26., 15:47

Szerző:

168 Óra számolt be elsőként róla, hogy másodjára is eredménytelen lett a Kerepesi úti Sportpark felépítésére kiiírt közbeszerzési pályázat, amely a 2019. július 29. és augusztus 7. között Magyarországon tartandó Maccabi Európa Játékoknak – azaz az európai zsidó közösség nemzetközi sporteseményének – a központi helyszíne lett volna. Ráadásul annak ellenére, hogy a helyszínen egyetlen kapavágás sem esett a játékok előtt kevesebb, mint egy évvel, a szervezőbizottság egyetlen tagja sem válaszolt érdeklődésünkre.

Nem válaszolt Heisler András, a Mazsihisz elnöke, sem az MTK Budapest, sem a Maccabi Vívó- és Atlétikai Club, az állam részéről pedig hallgatott a Nemzeti Sportközpontok, valamint a Miniszterelnökség is.

Három hét után végre a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség adott ki közleményt az ügyben, amely szerint nem építik fel a Kerepesi úti Sportparkot, hanem már meglévő, illetve épülőfélben lévő budapesti létesítményekben rendezik meg a Maccabi játékokat.

A közlemény szerint a rendezvény helyszíne a tervezett MTK Sportváros edző- és versenyközpont lesz, amelyet építtetőként, állami támogatásból az MTK Sportegyesület valósít meg. A közbeszerzési pályázatok eredménytelenségének okaként a Miniszterelnökség azt jelölte meg, hogy a beérkezett ajánlatok közül a legalacsonyabb értékű is több mint duplája volt a fejlesztés megvalósítására biztosított költségvetési forrásnak.

Fotó: epiteszforum.hu

Ezért a sportkomplexum tervezett Kerepesi úti helyszínén a Játékok idején éremosztó ünnepségeknek, kulturális eseményeknek is helyt adó, kikapcsolódást és vendéglátást biztosító Maccabi Falu működik majd. A végleges helyszínekről a szervezőknek 2019 januárjáig kell tájékoztatni az Európai Maccabi Szövetséget, de az MTK ezt már idén megteszi az ígéretek szerint.