Megjelent az év közleménye, Rogán Antal és az Orbán-kormány leleplezte az Európai Csalás Elleni Hivatalt

2018. november 8. 07:50 - szerző: Ágoston Zoltán

444 kajánkodik azon, hogy a Rogán Antal fémjelezte Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben fűzött megjegyzést ahhoz, hogy a keddi rendőrségi bejelentés szerint bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a 2015-ig Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István résztulajdonában lévő Elios Innovatív Zrt. ellen. Bár az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése szerint a cég által 2012 és 2014 között elnyert 35 közvilágítási pályázat egyike sem volt rendben, 17 esetben pedig az érintettek szervezett csalási mechanizmust építettek ki, hogy az Elios legyen a befutó, Rogán Antal és az Orbán-kormány most leleplezte, hogy milyen szándék vezérelte a brüsszeli vizsgálatot.

„Több hónapos hatósági vizsgálat után bebizonyosodott, hogy az Elios-jelentés nem volt más, mint egy brüsszeli kampányjelentés. A tavaszi országgyűlési választások előtt bevándorláspárti brüsszeli politikusok kísérletet tettek a magyar választások befolyásolására. A magyar hatóságok minden ügyet kivizsgálnak. Ebben az esetben is ez történt. Az alapos hatósági vizsgálat cáfolta a brüsszeli kampányjelentésben szereplő rágalmakat”

– hangzik az KTK közleménye. Az, hogy az alapos hatósági vizsgálat mit cáfolt, nem egészen világos, a rendőrség ugyanis még azt sem hajlandó elárulni, hogy egyáltalán hány embert hallgattak ki a nyomozás során. Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament Költségvetési és Ellenőrzési Bizottságának az elnöke meglepőnek nevezte a nyomozás megszüntetését. Úgy vélte az OLAF-nak az ügyben készített jelentése meggyőző bizonyítékokat vonultatott fel az ügyben. Az OLAF egyébként azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy 43,7 millió euró (átszámítva több mint 13 milliárd forint) támogatást vonjon meg Magyarországtól, szóval a történetnek még nincs vége.

Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke, jelenleg független országgyűlési képviselő szerint Tiborcz István két- és négymilliárd forint körüli összeghez juthatott hozzá illegálisan az Elios pályázati sikerszériája révén. Orbán Viktor a vejéről szóló kérdést korábban azzal rázta le, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik.