A magyar költségvetési hiány is elszállhat amiatt, hogy megszüntették a nyomozást Orbán Viktor vejének a volt cége ellen

Jávor Benedek szerint az Európai Bizottság nem fogja kifizetni a Magyarországnak járó támogatást.

2018. november 7., 12:51

Szerző:

Veszélybe sodorja az EU-s támogatások kifizetését és a tervezett költségvetési hiányt a magyar ügyészség döntése, hogy bűncselekmény hiányában nem nyomoznak tovább a 2015-ig Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István résztulajdonában álló elios Innovatív Zrt. pályázati ügyében – állította Facebook-videójában Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

Jávor szerint az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF egyértelműen feltárta és bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy legalább féltucatnyi különböző szabálytalanság, bűncselekmény valósult meg azoknál a pályázatoknál, amelyeket sorozatban az Elios nyert meg. A politikus szerint azonban a magyar hatóságok döntése nem jelenti a történet végét.

Az Elios-ügyben az Európai Bizottság (EB) és az Orbán-kormány között is fennáll egy konfliktus, ugyanis abban az operatív programban - amelynek része volt az Elios felségterületének számító közvilágítási program – felfüggesztették a kifizetéseket.

Jávor emlékeztet, hogy az EB hónapok óta nem fizeti ki az Orbán-kormány által küldött számlákat, emiatt a magyar költségvetésben 1000 milliárd forintot meghaladó hiány alakult ki, ugyanis a kabinet megelőlegezte ezeket a számlákat. Az EP-képviselő szerint a konfliktus rendezésének egyik feltétele volt, hogy érdemi előrelépés történjen a 4-es metró és az Elios ügyében.

– A nyomozás megszüntetéséről szóló döntés azt üzente, hogy magasról tesznek ezekre az elvárásokra, így aligha lehet meggyőzni az Európai Bizottságot. Ha nem érkezik a támogatás, marad a hiány, és hitelt kell felvennie a kormányak. Ez növelheti a költségvetési hiányt, ami túlzottdeficit-eljáráshoz vezethet. Vagyis az ügyészség veszélybe sodorja az EU-s pénzekhez való hozzáférést – jelezte a Párbeszéd EP-képviselője.