Hadházy Ákos: Orbán Viktor közelebb került a börtönhöz, a veje miatt 12 milliárd forintot bukik Magyarország

2018. január 13., 13:56

Szerző:

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a teljes összeg visszakövetelésére tesz javaslatot az EU-nak, és ha ez így lesz, akkor 12 milliárd forintot kell visszafizetni a magyar adófizetők pénzéből azok miatt a súlyos szabálytalanságok miatt, amelyeket az OLAF tárt fel az Elios Innovatív Energetikai  Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert EU-pályázatokon – írja szombati Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

  

Az Elios 2015 áprilisáig Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a résztulajdonában állt. Több közvilágítási pályázaton összesen 4,6 milliárd forintnyi megbízást nyert, csakhogy a Direkt36 korábbi tényfeltáró cikke szerint a pályázatokat úgy írták meg, hogy gyakorlatilag csak az Elios indulhatott rajtuk a siker reményével, és hangfelvétel bizonyítja azt is, hogy a cég még azelőtt tárgyalt egy pályázatról, hogy azt egyáltalán kiírták volna. Azt pedig az Átlátszó derítette ki, hogy Hamar Endre ügyvéd, Tiborcz ismert üzlettársa a pályázatokat önkormányzati megbízásból előkészítő Sistrade Kft. vezetője az Eliosban is tulajdonos volt.

Az ügyben az OLAF vizsgálatot indított, és a  két éven át tartó nyomozás során 35 2011 és 2015 közötti közbeszerzést vizsgált meg. Hadházy most azt követeli, hogy az Orbán-kormány ebben hozza nyilvánosságra az OLAF jelentését. Szerinte Tiborcz két- és négymilliárd forint közötti összeghez juthatott hozzá illegálisan, ő pedig már csak az OLAF-jelentés ténye miatt is feljelentésre készül az ügyben. Ami a visszakövetelési javaslatot illeti, a benne szereplő 12 milliárd azt jelenti, hogy minden magyar 1200 forinttal szállt be a költségekbe.

„A miniszterelnök ezzel ugyan közelebb került a börtönhöz, de természetesen utolsó leheletéig küzd ellene. Ennek fényében rendkívül nyugtalanító az a nyilatkozata, ami szerint ha az EU nem ad pénzt, majd tarhálunk Kínától. Ha ugyanis Polt Péter az OLAF-jelentés ellenére sem nyitná meg újra az ügyet, egészen komolyan felmerülhetne az EU-pénzek felfüggesztése. Azonban ahogyan az EU a támogatásokat az európai értékek és érdekek képviseletéért adja az országnak, Kína pedig a kínai érdekek képviseletéért adna kölcsön. Ha a miniszterelnök saját bőrének mentése miatt erre a váltásra készül, akkor nem csak a hazáját, hanem egész Európát elárulja”

– zárul a Facebook-poszt. 

Az LMP társelnöke minderről ma sajtótájékoztatót is tartott, de erről az MTI inkább nem számolt be. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.