McCain tényleg Orbánt újfasisztázta le

John McCain amerikai szenátor Colleen Bell meghallgatásán – még a szavazás előtt – bírálta az ötletet, hogy az Egyesült Államok Bellt delegálja nagykövetnek Budapestre, mert szerinte fontosabb dolgok történnek Magyarországon, ezért egy tapasztalt diplomatát kellene kinevezni. McCain egy nagyon durva kritika kíséretében leújfasisztázta Orbánt.

2014. december 3., 11:43

McCain keddi beszéde után élénk vita alakult ki arról, hogy az Orbánt legélesebben bíráló mondatában az újfasiszta jelző Orbánnak vagy Putyinnak szólt-e.

McCain úgy fogalmazott:

„Nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy hogy játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy olyan országról van szó, amely a határára került annak, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal, és mi a Gazdagok és szépek producerét küldjük nagykövetnek.”

Eredetiben:

A 444.hu

megkeresteMcCain sajtóirodáját, ahol megerősítették, hogy a republikánus szenátor – aki nem mellesleg 2008-ban elnökjelölt is volt – valóban Orbánra használta az újfasiszta jelzőt.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán a szokásos Fidesz-panellel reagált McCain szavaira:

„A magyar polgárok idén háromszor nyilváníthattak véleményt arról, hogy hogyan képzelik el az ország jövőjét, és mindhárom alkalommal meglehetősen egyértelmű véleményt fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban, amit mindenkinek illik tiszteletben tartania.”

André Goodfriend raportra mehet a külügybe, ugyanis McCain beszéde miatt szerda délelőtt a tárca bekérette az amerikai ügyvivőt. A magyar diplomácia haladéktalanul fel akarja venni a kapcsolatot az amerikai szenátorral.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.