Magyarország Schengenen kívül reked?

Öt nagy belső veszély leselkedik az Európai Unióra, és hogy ezeket miként oldja meg, azon múlik az egész EU sorsa, de lehet, hogy a világgazdaságé is – írja a Reuters hírügynökség elemzése.

2016. március 29., 09:09

Az elemzés az olasz bankválságot teszi az első helyre, mondván, hogy itt rendszerszintű kockázatról van szó és a bedőlt hitelek aránya már csaknem 20 százalék.

A következő tényező, hogy Görögországban a menekültek miatt máris humanitárius katasztrófa alakult ki, és a helyzet csak tovább romlik. Az unió mégis szinte teljesen meg van bénulva.

A harmadik, hogy a mostaninál jóval kisebb lesz a schengeni övezet, Magyarország például kívül reked.

A negyedik veszélyforrás, hogy Törökország tag lehet. Ciprust ugyan rá lehet kényszeríteni, hogy fogadja el a döntést, de minden ilyen keresztülerőszakolt megoldás újabb és újabb téglát húz ki az EU építményének falából.

Végül pedig ott van a brit kilépés. Mindezen gondokon túl meg kell még birkózni a pénzügyi válsággal is. Itt az egyik lehetséges kimenet, hogy közös kezelésbe veszik a nemzeti adósságokat. Nem könnyű, de meg lehet csinálni.

Az alternatíva ezzel szemben az, hogy szétesik az euróövezet és a tagállamok visszatérnek a nemzeti valutákhoz. Csakhogy a saját pénzük jóval gyengébb lenne a német márkához képest és 30-40 százalékkal leértékelődne a dollárhoz viszonyítva is. Ez azonban katasztrofális következményekkel járna a világgazdaságra nézve.

(Forrás: Szelestey Lajos/Klubrádió)