Közel 100 új dolgozót vett fel a magyar sajtexportőr cég, amikor mindenhol leépítések vannak

2020. április 29., 17:33

Szerző:

A koronavírus okozta járványhelyzetben itthon is tízezrek veszítették már el az állásukat - legnagyobb mértékben az alacsony végzettségűek, esetükben 9 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma. A februárihoz képest márciusra 17 ezerrel lett több az álláskereső, az elbocsátások már szinte minden ágazatban megkezdődtek.

Magyarország egyik legnagyobb sajtexportőrénél, a Kőröstej cégcsoportnál ugyanakkor közel száz munkatárssal többen dolgoznak mióta kitört világjárvány - írja az ATV.

Március 1. és április 25. között 93 alkalmazottal nőtt a létszám a cégcsoportnál. A termékeik iránti piaci keresletet, sem a pandémia miatti nemzetközi, sem az itthon bejelentett korlátozó intézkedések nem vetették vissza - írja a vállalat közleményében. 

A Kőröstej mind a négy üzemében, Barcson (Somogy), Kacsótán (Baranya), Kőröstetétlenen (Pest megye) és Hajdúböszörményben (Hajdú-Bihar) is jelentősen nőtt az állományi létszám, elsősorban a fizikai és a gyártási munkakörökben, a betanított munkások között. Alapanyag- és csomagolóanyag problémákkal szembesülnek ugyan a szállítási nehézségek miatt, de ezt alternatív megoldásokkal kezelni tudják.

Uniós oltalmat kapott a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt
Fotó: Krizsán Csaba

Sőt, további munkatársakat keresnek, ami azt jelenti, hogy még többen tudnak majd elhelyezkedni a cégcsoport üzemeiben. Az új technológiák bevezetésére, illetve a meglévők még hatékonyabb kihasználására élelmiszeripari, tejipari szakembereket, mérnököket is keresnek termelési, műszaki, minőségügyi, raktározási pozíciókra - ez összesen még további 30-40 munkatárs alkalmazását jelenti.

A pandémia okozta válsághelyzetben, amikor a magyar gazdaságnak minden értékesített exportforintra hatványozottan szüksége van, a Kőröstej exportképessége nem csökkent, az exportból és a létszámbővítésből származó adóforintokkal a magyar gazdaság hasznára vannak. Eközben az sem elhanyagolható, hogy naponta 300 ezer liter hazai tejet vásárolnak fel a magyar termelőktől feldolgozásra - írják a cégcsoport közleményében.