Betiltotta a rendőrség a kitörés napjára szervezett szélsőjobbos rendezvényeket, de az emléktúrát idén is megtartják

2020. február 2., 13:37

Szerző:

Szélsőjobboldali csoportok két helyszínre is rendezvényt akartak szervezni február 8-ára, az 1945-ös budapesti kitörés évfordulójára, de a rendőrség mindkettőt betiltotta - írja a Mérce.

A szélsőjobbos körökben ismert Becsület Napjára először tavaly decemberben próbáltak meg bejelenteni eseményt, majd később, miután a rendőrség ezt nem engedélyezte, még egyszer szervezkedtek. Előbbi egy vonulás lett volna a Clark Ádám térről a Kapisztrán térre, utóbbi pedig egy esemény a Kapisztrán téren.

A rendőrség mindkét esetben arra hivatkozva tiltotta be az eseményeket, hogy ezeken a második világháborús kitörésről akarnak megemlékezni, ennek apropóján pedig számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, a beszédek, zenék és általánosságban a rendezvény pedig alkalmas arra, hogy másokban félelmet keltsen, riadalmat okozzon.

Az 1945-ös kitörésre emlékeztek szélsőjobboldali szervezet Résztvevők a Becsület Napján 2016-ban
Fotó: Kovács Tamás

A rendőrség Papp Tibor Károly, az egyik bejelentő tavalyi megemlékezésén elmondott beszédét is idézi, amelyben a zsidó háttérhatalomról beszélt, majd azzal zárta beszédét, hogy „éljen a fehér faj!”. Idézik Ungváry Krisztián történész egy írását is, amely szerint

a Várban rekedt, majd onnan kitörő német és magyar katonák „nem Európát védték, hanem a náci Németország agóniáját hosszabbították meg”.

A rendőrség tavaly sem engedélyezte, hogy a kitörés napjáról nyilvános helyen emlékezzenek meg, de a szintén az erre a napra szervezett emléktúrát tavaly is megtarthatták, és ezt idén sem tiltották be.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.