Kampánybeszéddel lepte meg az iskolásokat a Fidesz polgármesterjelöltje Újpalotán

Az állami iskolafenntartó beavatkozott egy időközi polgármester-választási kampányba, nem meglepő módon a fideszes jelöltet hozva helyzetbe. A kormánypárti László Tamás pedig élt is a lehetőséggel.

2018. szeptember 6., 13:12

Szerző:

Szokatlan produkciót kísérhetett figyelemmel ötszáz gyerek az időközi választás előtt álló fővárosi XV. kerület tanévnyitóján: kampánybeszédet tartott nekik László Tamás, a Fidesz polgármesterjelöltje. A pulpitusnál foglalhatott helyet a kerületet alpolgármesterként irányító civil polgármesterjelölt, Németh Angéla, aki a tankerületi központ vezetőjének döntése alapján nem szólalhatott fel a rendezvényen. 

László Tamás a Fidesz színeiben 2010-2018 között Újpalota-Rákospalota országgyűlési képviselője volt, 2010-2014 között pedig polgármester. Mióta tavasszal elvesztette egyéni képviselői helyét, a kerületben egyetlen funkciót tölt be, ő a Fidesz választókerületi elnöke.

Az Észak-Pesti Tankerületi Központ vezetése mégis fontosnak érezte, hogy a szeptember 3-án tartott tanévnyitón megszólaltassa a politikust.

Történt ez egy olyan időszakban, amikor javában zajlik a helyi kampány, az időközi polgármester-választás jelölési szakasza már lezárult, és László Tamás hivatalosan is a Fidesz jelöltje.

Kampány vitatható módszerekkel – László Tamás iskolába ment
Fotó: Facebook/László Tamás

Az időközi választásra azért kerül sor szeptember 30-án, mert a kerület korábbi polgármestere, Hajdu László, aki 1996-2010, majd 2014-2018 között töltötte be a posztot, egyike volt az országgyűlési választáson győztes ellenzéki egyéni jelölteknek. A korábban MSZP-s politikus, aki 2010-ben már függetlenként indult, idén május óta a DK országgyűlési frakciójának tagja. Az összeférhetetlenségi szabályok miatt júniusban lemondott a polgármesteri tisztségről. 

A kerület vezetője azóta Hajdu korábbi helyettese, Németh Angéla alpolgármester, aki a 2008-ban létrehozott Rászorulókat Támogatók Egyesülete (RÁTE) elnöke, önkormányzati képviselője. A RÁTE és a Szolidaritás jelöltjeként indul a mostani választáson, támogatói között van a DK, az MSZP és a Liberálisok. 

A Momentum nem állított jelöltet, és nem biztosította nyilvánosan támogatásáról Némethet, de egy neki írt levél szerint „lélekben drukkol” a megválasztásáért. Az LMP a DK fedőszervének tartja a DK megalakulása előtt három évvel alapított RÁTE-t, és „baloldali konstrukciónak” tekinti Németh Angéla indítását. Jelöltet az LMP nem állít, úgy tűnik, ez ügyben nincs több mondandója a kerületi lakosság számára. Az LMP reménybeli szövetségese, a Jobbik szintén nem támogat, és nem indít jelöltet. Nyáron a Magyar Idők lefotózta a Jobbik parlamenti frakcióvezetőjétől távozó Hajdut és Némethet, de a jelek szerint a találkozó nem vezetett semmilyen eredményre. 

Gyorsan kiderült az is, hogy Újpalotán mocskos kampányra lehet számítani, arra viszont, ami a tanévnyitón történt, még a kerületben sem voltak felkészülve. Már csak azért sem, mert a XV. kerületi Kontyfa utcai iskolában tartott tanévnyitóra, mint megtudtuk,

a tankerület vezetője az egyik hivatalosságként Hajdu László országgyűlési képviselőt hívta meg, aki inkább Németh Angélát, a regnáló ügyvezető polgármestert javasolta, ám a tankerület ennek nem adott helyt.

Ellenben lehetőséget adott a tavasz óta semmilyen kerületi funkcióval nem rendelkező László Tamásnak. Ez utóbbi tényről az alpolgármester egy felháborodott Facebook-posztban adott hírt az eseményt követően. 

László Tamás tanévnyitó szónoklatában hangsúlyozta, számára az iskolaügy nem kampánytéma, és tartott is ennek illusztrálására egy kampánybeszédet. 

A fideszes exképviselőnek és expolgármesternek van gyakorlata a gyerekek körében folytatott kampánytevékenységben. Márciusban, a parlamenti választási kampány során az egyik kerületi iskola bejáratánál aktivistáival narancsot és írószert osztogatott a gyerekeknek és szüleiknek. A képviselő szerint erre lehetősége volt, merthogy nem az iskolában adták az ajándékot, hanem közterületen. Ez az érvelés még a Nemzeti Választási Bizottságot sem hatotta meg, az NVB a helyi választási bizottság döntését felülbírálva jogsértésért elmarasztalta.

László Tamásnak egyébként erős márciusa volt, ekkor látott napvilágot az a hír is, hogy az állami HungaroControl Zrt. korábban 320 millió forintot fizetett a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak, amelynek kuratóriumi elnöke a fideszes jelölt. A teljesen életszerű magyarázat szerint az Orbán Viktor által alapított polgári kör alapítványa a légiforgalmi irányítás népszerűsítését szolgáló filmekre kapta az összeget. A reklámfilmek nem kerültek nyilvánosságra. 

Mostani produkciójában László Tamás a gyerekek és a pedagógusok közötti intenzív kapcsolatról elmélkedett, és arról, mennyire fontos szerepe van a kerületi önkormányzatnak az iskolák életében. Az iskolák hat évvel ezelőtti államosítása ezen, szerinte, mit sem változtatott, „az iskoláinkat nem vitte el, nem vette el az állam”. 

Ezt követően a saját négyéves polgármesteri időszakát méltatta. Lényegében arról beszélt, hogy 2010 előtt és 2014 után a helyzet aggasztóan rossz az oktatás területén a XV. kerületben, mert az önkormányzat a kötelező szolidaritási támogatáson kívül nem áldoz az intézményekre. Ez a jogszabály által előírt szolidaritási támogatás valójában nem csekély összeg, idén több mint 600 millió forint, amit tehát a kerület a saját büdzséjéből fizet az államosított intézmények fenntartására. Törvényi előírás, hogy az önkormányzatnak ennél több köze nem is lehet egykori iskoláihoz. Az erről szóló jogszabályokat képviselőként megszavazó László Tamás elsiklott e tény felett, viszont beígért még 150-200 millió forintot a kerületi oktatásnak, holott képviselőként és polgármesterként nem járt ki ilyen pénzeket a kerületnek.

Ezután László Tamás borongott egyet a pedagógusok jubileumi jutalmazásának megszüntetésén, pedig azt néhány éve fideszes indítványra vették ki a kerületi költségvetésből, és Hajdu javaslatára állították vissza. Az iskolai kampánybeszédben a fideszes jelölt a közalkalmazottak számára biztosított iskolakezdési támogatás visszahozására is ígéretet tett, ami korábban valóban megszűnt, de a kerületben működő Önkormányzati Érdekegyeztető Tanács szakszervezeti oldala indítványozta azt, hogy a közalkalmazotti cafeteria összegét emeljék inkább meg, az ugyanis minden közalkalmazottnak jár.

Ráadásul éppen László Tamás beszéde előtt egy héttel döntött úgy az önkormányzati képviselő-testület, történetesen Németh Angéla előterjesztésére, hogy ezt a támogatási formát a mostani tanév kezdetén visszahozza.

László Tamás tehát olyasmit ígért meg, amiről már döntés született. 

A gyermekek lényegében kampányeszközök László Tamás „kezében”
Fotó: Facebook/László Tamás

Az iskolakezdés támogatásának témájához tartozik az is, hogy az általános iskolások tankönyvtámogatását, és az elsősök ingyenes füzetcsomagjának finanszírozását annak idején László Tamás egyik első polgármesteri döntésével szüntették meg a kerületben. 

Meghökkentő volt a beszédnek az a része, amelyben László Tamás nevesített egy hetilapot, a Képmást, sőt, annak egy rovatát, a Három kötést, amire szerinte minden oktatási intézménynek és minden osztálynak és óvodai csoportnak szüksége van, ezért megválasztása esetén erre elő fognak fizetni. Meglátása szerint ez azért hasznos, mert a Képmásból megtanulható, hogy „az önismeretről, a párkapcsolatról, az elvárásokról, a tiszteletről, a sztárokról, a függőségekről, a divatról, az erőszakról, a csalódásokról, a vitakultúráról és még annyi minden másról” a gyerek, a szülő és a pedagógus „egymást értve és segítve tabuk nélkül, mégis határozott értékrend mentén kommunikáljon”.

A tanévnyitón történteket Németh Angéla a Facebookon úgy kommentálta, hogy az az állami iskolafenntartó tankerületi vezetésének beavatkozási próbálkozása volt a kerületben zajló időközi választási kampányba. Azt írta, „elképesztő, és minden határon túlmegy” a kormánypárti vezénylés. 

Erre utal az alpolgármester-polgármesterjelölt egy másik posztja is, amely szerint manipulatív, közvélemény-kutatásba csomagolt kampány folyik ellene. Értesüléseink szerint ez azt jelenti, hogy 

kérdezőbiztosok kerseik fel a kerület lakóit, akik  előbb rákérdeznek a szavazási szándékra, majd, ha a választópolgár Németh Angélát nevezi meg, akkor azzal folytatódik a kérdéssor, hogy akkor is rá szavazna-e, ha tudná, be akarja záratni az orvosi rendelőt. Ez egyrészt enyhén szólva sugalmazó kérdés, másrészt nem felel meg a valóságnak. 

Emlékezetes: László Tamás a tavaszi országgyűlési választáson 2590 szavazattal kapott ki, és jobban szerepelt a választókerület Újpestre átnyúló részében, amely az önkormányzati voksolásban nem játszik szerepet.

Úgy tudjuk, az expolgármester megkapta már a selyemzsinórt a Fidesz vezetésétől, ez az utolsó lehetősége, hogy eredményt produkáljon, vagyis visszahódítsa a kerületet. Ha nem képes rá, akkor vélhetően végleg ejteni fogják.

Addig azonban minden segítséget megkapni látszik az állampárti gépezettől. Kérdés, hogy ez és a Kubatov-lista mire elég egy olyan kerületben, ahol 2014-ben ellenzéki polgármestert, 2018-ban ellenzéki képviselőt választottak. 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.