Mocskos kampányra készülhet Újpalota, már most hamis szórólapokon akarják lejáratni a baloldalt

Rendőrségi feljelentést tesz Újpalota két baloldali vezetője, mivel valakik a nevükben szórólapokon valótlanságokat terjesztenek róluk. A kerületben az időközi polgármester-választás kampánya csak két hét múlva kezdődik, de már most látszik, hogy békés korteskedésre aligha számíthatunk. Hajdu László megüresedett posztjára, az általa utódjának javasolt Németh Angéla alpolgármester pályázik, aki ellenfelét, a fideszes László Tamást megosztó személyiségnek tartja. Szerinte, ha a kormánypárti jelölt győzne a választáson fordított hódmezővásárhelyi helyzet alakulhatna ki, László Tamásnak nem lenne meg a többsége, ugyanis a helyi képviselők döntő számban mellette, vagyis a baloldali jelölt mellett szoktak szavazni.

2018. július 26., 13:28

Szerző:

Még el sem kezdődött az időközi választási kampány, máris a volt DK-s polgármestert és az utódjának javasolt alpolgármestert lejárató röplapokat szórtak be ismeretlenek a budapesti XV. kerület postaládáiba. Az újpalotaiaknak szánt levélre Németh Angéla alpolgármester és Hajdu László volt polgármester nevét írták rá. A pamfletet úgy fogalmazták meg, mintha az érintettek bevallanák, hogy becsapták volna a polgárokat egy utcafelújítás kapcsán.

Németh Angéla megtartaná a kerületet a baloldalnak
Fotó: Németh Angéla Facebook-oldala

Németh Angéla, aki a Rászorulókat Támogató Egyesület (RÁTE) színeiben indul a választáson, ma egy sajtóbeszélgetésen bejelentette, hogy személyes adataikkal való visszaélés miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a rendőrségen.  A kampány augusztus 11-én indul, és szeptember végén tartanak a XV. kerületben időközi polgármester-választást, mivel az eddigi városvezető, Hajdu László a fideszes László Tamást megverve bejutott az országgyűlésbe. László Tamás most Németh Angéla ellenfele lesz a polgármester választáson. Ő egyébként városépítési és városgazdálkodási szakmérnök, korábban országgyűlési képviselő volt, egy cikluson át polgármesterként már irányította a várost. A Fidesz közleménye szerint új közösségi terek létrehozásáért, a közterületek és a lakótelepek megújításáért, valamint a kertvárosi rész fejlesztéséért dolgozott.

Németh Angéla 21 évesen lett önkormányzati képviselő. Korábban volt az MSZP-tag is, ma párton kívüli. Négy éve alpolgármester, Hajdu László általános helyettese, húsz éve dolgoznak már együtt. A sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy László Tamást mindenki megosztó személyiségnek tartja. Beszélt arról, hogy a kerületben uszodaépítési program indul, lakásfelújításokat terveznek, játszótereket, közparkokat újítottak fel. Terveik szerint a közbiztonság és az illegális szemétlerakások miatt újabb térfigyelő kamerákat szerelnek fel.

Lamperth Mónika, az állítólagos elszabadult hajóágyú
Fotó: Bazánth Ivola

Újpalota közelmúltját pártcsaták szegélyezik. A legutóbbi választások után úgy festett, békét tud kötni egymással a két oldal, de ez nem tartott sokáig. Akkor a patthelyzet miatt, a kerület működőképessége érdekében Hajdu megegyezett a Fidesszel, így két kormánypárti alpolgármestere lett. Ám tavaly a kormánypárti helyi vezető, akkoriban országgyűlési képviselő, László Tamás bejelentette, hogy felmondják ezt az együttműködést, mert szerinte Lamperth Mónika volt  xbelügyminiszter, jelenleg helyi jegyző „elszabadult hajóágyúként” irányítja Hajdu Lászlót.

A botrányt még csak tetézte, hogy helyi Fidesz fegyelmit akart indítani Hajdu László ellen, mivel keresztbe feküdt annak, hogy felhizlalják a helyi óvoda- és bölcsőde felújítások költségét. A 280 milliós tervezett összeg pár hónap alatt 77 millió forinttal nagyobb lett. Hajduék korrupciót sejtettek a háttérben, a polgármester ezért nem írta alá a megemelt költségekről szóló közgyűlési határozatot.  A történet egyik szocialista főszereplője Móricz Eszter helyi képviselő volt, aki szintén Lamperth Mónika ellen támadt, kikérte magának, hogy sokan azzal gyanúsítják a Fidesszel háttéralkut kötött. Pedig az ő neve is rajta volt azon az előterjesztésen, amely a Hajdu elleni fegyelmi vizsgálatot szorgalmazta.

Később a Fidesz visszavonta a fegyelmi javaslatot, és rögtön megpróbálta egy másik indítvánnyal gyámság alá helyezni őt. A fideszes többségű pénzügyi bizottság irányíthatta volna Rákospalotát, de ez a javaslat elhasalt a szavazáson.

Hajdu Lászlónak a parlamenti választásokon sikerült legyőznie László Tamást, aki most a polgármesterséggel vigasztalódna
Fotó: Bazánth Ivola

Hajdu László távozásával a húszfős testületben hét fideszes tag van, eredetileg tízen voltak, de hárman kiléptek és önálló frakciót alapítottak. Az egy jobbikos egy LMP-s, két DK-s, egy szocialista, két liberális, két RÁTÉ-s képviselő mellett még egy független képviselő van a testületben.

Németh Angéla úgy fogalmazott, reméli, sikerül megtartania a baloldalnak a várost. Azt mondta, a testületben 12-en tudtak egyfelé szavazni, ha László Tamás lesz a polgármester – jegyezte meg kérdésre válaszolva – fordított hódmezővásárhelyi helyzet alakulhat ki: a fideszes vezetőnek nem lesz többsége a testületben. Ráadásul attól tart, hogy egy esetleges fideszes győzelem esetén a kormánypárthoz közeli vállalkozók kapnának a kerületben megbízást, ami nem biztos, hogy minőségjavulással jár majd. Példaként a kerületi közétkeztetést hozta fel, amelynek egy hasonló váltáskor romlott a minősége.