Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Ismét hírt hamisított az állami média: járókelőnek mutatott be egy újabb szélsőséges német politikust

2018. augusztus 24. 11:18 - szerző: 168 Óra

Egy hete Marie-Thérèse Kaiser nyilatkozott a magyar királyi tévének arról, hogy már nem mer Hamburg belvárosában kimenni az utcára. Csak az marad ki a riportból, hogy a megszólaló a Hamburgtól bő 50 kilométerre fekvő Rotenburg városka AfD-szervezetének az elnöke – szúrta ki a hvg.hu

A portál emlékeztet, a magyar királyi híradó úgy gyárt elrettentő riportokat Németországról, hogy azokban egy szélsőjobboldali párt tagjai játszák el az átlagpolgár szerepét. Az állami média ráadásul ezzel már lebukott. Ez már a németeknek is feltűnt, nyáron több német sajtóorgánum is felkapta a témát, most az NDR forgatott róla egy hatperces beszámolót.

A magyar érintettek megtagadták ebben a nyilatkozatot, de az egyik „német járókelőnek" álcázott AfD-politikus vállalta az interjút.

Ebből kiderül, hogy fogalma sem volt arról a hamburgi házról, amely előtt a magyar választási kampányban horrorsztorikat mesélt, nem az adott kerületben él, sőt nem is a városban. Azért ott forgatott az M1-gyel, mert úgyis arra volt dolga. Egyébként a tudósító-szerkesztő hívására vett részt a forgatáson.

A magyar királyi híradó tehát járókelőnek mutatott be egy szélsőséges politikust, akivel előre lebeszélte, annak hol lenne kényelmes meredek állításokat tennie valamiről, amiről nincs közvetlen tapasztalata.

A német riporterek megvizsgálták az M1 tudósítójának Facebook-kapcsolatait, és azt vették észre, hogy azon csak AfD-politikusok találhatóak, de azok szép számmal. A riport felveti a kérdést, hogy a magyar „közszolgálat" tudatosan kreálja-e a szélsőjobboldali szervezettel a „híreket".