Gusztustalan húzás a minisztériumtól

Beperelte a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot az a grafikus, aki a tárca megbízásából tavaly elkészítette az I. Nemzeti Tanévnyitó arculattervét. Majoros Árpád grafikáját felhasználták a 2010-es hódmezővásárhelyi eseményen, majd átdolgozva az idén újra része lett az ünnepélyes állami tanévkezdésnek. A minisztérium sem az eredeti, sem az újrahasznosított logóért nem fizet.

2011. október 11., 13:10

Lázár János városában tartották tavaly az I. Nemzeti Tanévnyitót. A Hódmezővásárhely polgármesteri hivatalának akkori közleménye szerint az esemény eltért a hagyományos tanévnyitó ünnepségektől, mert nem egy kiválasztott iskola, „hanem egy város, mi több, az egész ország, és határokon is túllépve az egész nemzet örömünnepévé tette az iskolakezdés pillanatát” - írta az Index.

Az ünnepségre, amely a beharangozó szerint új, értékelvű korszakot jelölt volna ki a magyar oktatás történetében, az oktatási ügyekért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) expressz munkával nettó 400 ezer forint értékben külön arculatot terveztetett. A munkára Majoros Árpád grafikust kérték fel, a megrendelés pedig az állami rendezvények szervezéséért felelős Hungarofest vezető munkatársától, Balatoni Mónikától érkezett.

Az elkészült grafika fel is került a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, Réthelyi Miklós miniszter és a házigazda, Lázár János polgármester fellépéseit és más ünnepi programokat tartalmazó szórólapra, a minisztérium azonban többszöri kérés és felszólítás ellenére sem volt hajlandó kiegyenlíteni a számlát. Majoros Árpád az I

ndexnek azt mondta, a tárca válaszra sem méltatta a leveleit.

A konfrontációmentes megoldásban reménykedő tervező hozzáállása akkor változott meg, amikor kissé átbarkácsolva a II. Nemzeti Tanévnyitó jelvényeként meglátta viszont saját, ki sem fizetett munkáját az egyik állami televízió iskolakezdési műsorában.

Majoros, aki időközben a 2011. augusztus 20-i állami ünnepségek logóját is megtervezte, ezt követően fordult a hatóságokhoz. A grafikus a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi igazgatóságán tett feljelentést ismeretlen tettes ellen szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének alapos gyanújával. Majoros a jogsértő újrahasznosítás miatt összesen nettó 800 ezer forintot követel a minisztériumtól.

Az Index megkérdezte a NEFMI kommunikációs osztályát, a tárca miért nem egyenlítette ki egy teljes éven át az általa felkért grafikus felé a számlát, és miért használta fel újra munkáját, de válasz egyelőre nem érkezett.