Fővárosi listát állít Magyar Péter pártja

Három budapesti kerületben indít polgármesterjelöltet Magyar Péter pártja – tudta meg az Index. 

2024. április 25., 08:58

Szerző:

Magyar Péter pártja a főpolgármesteri tisztségért még nem, de három budapesti kerület elnyerése érdekében viszont indít saját polgármesterjelöltet a Tisza Párt – írja egymástól független forrásokból származó értesüléseire hivatkozva az Index. A lap információ szerint a Tisza Párt az Európai Parlament mellett a Fővárosi Közgyűlésben is szeretne képviselői helyeket megcsípni, ezért napokon belül tervezik bejelenteni a saját fővárosi listájukat. Erre jogilag minden lehetőségük meg is van, hiszen az ajánlásgyűjtés időszaka még javában tart.

Magyar Péter pártjának fővárosi listájának élére Nagy Ervin színművészt kérték fel, akiben korábban főpolgármester-jelöltként is gondolkodtak Magyar Péterék, de végül nem Karácsony Gergely kihívójaként tervezik elindítani, helyette a Fővárosi Közgyűlésben számítanának rá képviselőként.

E szerint a Magyar Péter fémjelezte politikai alakulat a XI., a XV. és a XXII. kerületben méretné meg magát a június 9-i önkormányzati választáson. Azért három kerületben, hogy megfeleljen a fővárosi listaállítási követelményeknek. A XI. és a XV. kerületben egyaránt a Demokratikus Koalíció politikusa László Imre, illetve Németh Angéla a polgármester, a XXII. kerületben a fideszes Karsay Ferenc, de az ellenzéki előválasztást a DK-s Perlai Zoltán nyerte meg – írja a Népszava.

Magyar Péter: Mi semmilyen döntést nem hoztunk egyelőre a főváros kapcsán

Magyar Péter Facebook oldalán kommentálta az Index értesüléseit, melyben azt írja, hogy „mi semmilyen döntést nem hoztunk egyelőre a főváros kapcsán, de örülök, hogy az Index ilyen jól értesült“.

Jócskán lehagyta Magyar Péter pártja a DK-t egy kutatás szerint

Inkább az ellenzéki táborból érkeznek Magyar Péter Tisza Pártjának támogatói, de a Fideszből is jöttek választói – mutatta ki az Iránytű Intézet friss kutatása. A teljes (felnőtt) népességen belül a Fidesz–KDNP 27 százalékon áll, ami közel 2,2 millió belföldi szavazónak felel meg, és 600 ezerrel kevesebb, mint a 2022-es választások eredményénél – írja a Magyar Narancs.

Magyar Péter 13 százalékos népszerűséggel (1-1,05 millió szavazóval) a legerősebb ellenzéki pártot tudhatja magáénak. Ezzel szemben a DK–MSZP–Párbeszéd mindössze 5 százalékon, a Mi Hazánk és a Kutyapárt 3 százalék környékén áll a teljes lakosság körében. 

A Fidesz–KDNP 50 százalékon, a Tisza Párt 26-on, a DK–MSZP–Párbeszéd 10 százalékon áll. Az MKKP (4 százalék), a Momentum (3 százalék) és a Mi Hazánk (3 százalék) a bejutási küszöb alatt vannak. A Vona Gábor-féle Második Reformkor 2, a Jobbik-Konzervatívok és az egyéb pártok támogatottsága 1-1 százalékra mérhető.

(Kiemelt képünk forrása: Magyar Péter Facebook oldala)