Ötfokozatú skálán osztályozta a fideszes választókerületi elnököket Orbán Viktor

2020. február 12., 17:01

Szerző:

Az októberi önkormányzati választáson elszenvedett váratlan fideszes vereségeket Orbán Viktor nem akarta szó nélkül hagyni, ezért a 2022-es választásra készülve külön-külön értékelte a 106 választókerület teljesítményét. Orbán Viktor mínusz 2 és plusz 2 közötti ötfokozatú skálán osztályozta a választókerületi elnököket – tudta meg a 24.hu.

A konzultációk nagy lendülettel folytak. Orbán Viktor a miniszterelnöki teendői mellett rengeteg időt áldozott a fideszes képviselők fogadására. Olyan politikusról is tud a lap, akinek este tizenegy órára szólt a meghívója a Várba.

A 24.hu információi szerint a teljesítményértékelés legfontosabb szempontja az volt, hogy az adott politikusnak milyen esélyei lehetnek az egy az egy elleni harcban a 2022-es parlamenti választáson.

A választókerületi elnökök minősítésébe beleszámítottak az előző parlamenti választások eredményei, a körzet önkormányzati sikerei vagy sikertelenségei, valamint az, hogy a politikus mennyire képes mozgósítani a körzet erőforrásait.

Plusz 2-es osztályzatot az kapott, aki a 2018-as választáson meg tudta szerezni a szavazatok több mint 50 százalékát, és októberben a körzete polgármester-jelöltjei is hozták a győzelmeket. A pártelnök rájuk úgy tekint, mint akik két év múlva akkor is esélyesek a győzelemre, ha mindenhol megvalósul az ellenzéki pártok összefogása. Mínusz 2-es minősítést a legproblémásabb választókerületek kaptak.

A 24.hu kérdésére egyes képviselők elmondták, hogy a győri győzelem óta Orbán Viktor a találkozókon alig néhány mondatot szentelt az értékelésre, nem is mindenki kapott számszerű minősítést, ellenben hosszan és részletekbe menően beszélnek arról, hogy a következő időszakban milyen kormányzati segítséggel lehetne még biztosabbá tenni a választási győzelmet.

Arról viszont egyelőre nem tudni, hogy a pártelnök milyen szerepet szán a két problémás választókerületi elnöknek a jövőben. A Fidesz-frakció tagjai sem tudják, hogy Orbán fogadta-e Simonka Györgyöt. Simonka jelenleg vádlott, az ügyészség korrupciós ügyek miatt nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetést, illetve teljes vagyonelkobzást kért rá.

Boldog István viszont, akinek közvetlen munkatársát, a megyei közgyűlés volt alelnökét a hatóságok elvitték egy szerteágazó pályázati csalás miatt, Facebook-oldalán fotóval szemléltette, hogy letudta a pártelnökkel a megbeszélést.

Fotó: Facebook/Boldog István