Lefoglalták Simonka György és rokonai vagyonát, ugrott az autó, 32 millió forint készpénz, a biliárdasztal, a futópad, a szolárium

2019. december 30. 07:44 - szerző: 168 Óra

A korrupcióval vádolt fideszes Simonka György és családja minden vagyonát zár alá vették a hatóságok. Hosszú a listája a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala által lefoglalt tételeknek – tudta meg a 24.hu.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vád alá helyezett kormánypárti politikusra az ügyészség nyolc és fél év fegyházbüntetést és 850 millió forintos vagyonelkobzást kért. Ezt az összeget azonban biztosan nem fedezi fedezi a lefoglalt vagyon értéke.

Azért is érdekes, hogy mit foglaltak le a Fidesz Békés megyei parlamenti képviselőjénél, mert a politikus legutóbbi vagyonnyilatkozata meglehetősen szerény. Simonkának alig van valami a tulajdonában, viszont 85 millió forintos tartozása van.

A lefoglalt vagyontárgyak listája szerint Simonkától és szintén megvádolt feleségétől, Simonkáné Gábor Marianntól a 2018. novemberi házkutatás során a rendőrség lefoglalt

  • egy Ergoline típusú szoláriumot,
  • egy Singer Antal és Fia – Szeged feliratú magyar biliárdasztalt,
  • egy Insportline típusú futópadot,
  • 356 ezer forintot,
  • 130 eurót (nagyjából 43 ezer forintnak fel meg),
  • 87 dollárt (ami körülbelül 26 ezer forint),
  • valamint 1298 román lejt (90 ezer forintot).

Továbbá a politikustól lefoglaltak egy 2551 négyzetméteres medgyesegyházi kivett udvart, feleségétől négy pusztaottlakai szántót, egy tehergépjárművet és egy Volkswagen Phaeton típusú autót. Simonka korábban a vagyonnyilatkozata szerint épp egy ilyen gépjárművet lízingelt.

Jelentős vagyont foglaltak le a fideszes politikus unokahúgától, Tóth Renátától is, aki ugyancsak vádlott, valamint zár alá vették Simonka gyerekei és édesanyja vagyonának egy részét. 

Tóth Renátától egy Suzuki Vitara és egy Toyota Yaris típusú gépjárművet, illetve egy Volvo nyerges vontatót is lefoglaltak, továbbá 32 millió forint készpénzt, egy házat, egy lakást, valamint egy gyümölcsöst és egy legelőt is.

A képviselő édesanyjának két ingatlanát vették zár alá.

Simonka gyerekeitől lefoglalták annak az újkígyósi családi háznak egy részét, amiben a család lakik. A társasházzá alakított családi ház néhány éve került részben Simonka unokahúga, részben a gyerekei nevére. 

A Központi Nyomozó Főügyészség augusztusban közölte, hogy Simonka György és társai ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak.

A fideszes politikus a vád szerint – többek közt – lefizette cége felszámolóját és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárásának leállításáért is kenőpénzt adott, de úgy tűnik, nem a megfelelő személynek.