A Népszava szerint eltűnt a főügyészségen Jávor Benedek Elios-ügyben tett feljelentése, de az ügyészség szerint mindvégig megvolt

2019. február 14., 08:35

Szerző:

A Központi Nyomozó Főügyészség nem találja azt a feljelentést, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője tett ismeretlen tettes ellen, hivatali visszaélés gyanújával tavaly az Elios-ügyben a hatóságok bűnpártolásnak tűnő magtartása miatt – írja a Népszava.

A lap úgy tudja, hogy az ORFK a feljelentést tavaly augusztusban a főügyészséghez továbbította, ott viszont nyoma veszett. Jávor érdeklődése nyomán az elmúlt napokban sem az ügyszám, sem a feljelentő neve, sem az Elios név alapján nem találták azt. 

Frissítve: A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a feljelentés nem tűnt el, hanem a feljelentés elutasításáról szóló levelet kétszer sikertelenül próbálták kézbesíteni Jávor budapesti irodájának címére, majd Jávor idén februári érdeklődésére már a képviselő brüsszeli címére küldték a levelet.

Az eljárásban azt kellene vizsgálni – az OLAF által részletesen dokumentált esetekben –, hogy megvalósult-e a bűnpártolás vagy más hivatali visszaélés a kedvezményezett önkormányzatok, illetve a megbundázott pályázatokról a Tiborcz-cég számára kedvezően döntő Miniszterelnökség részéről.

Hétfőn derült ki, hogy az Orbán-kormány kiveszi az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios projektek számláit. Jávor Benedek álláspontja szerint ezzel az Orbán-kormány gyakorlatilag lemond az EU-s finanszírozásról, és ez egyúttal annak is beismerése, hogy Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt.

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elismerte a Népszavának, hogy Elios-beruházásokat érintő tételeket is visszavontak a brüsszeli elszámolásból. Kedden a tárca még csak azt ismerte el, hogy voltak tételek, amelyek kikerültek az elszámolásból. Szerdán viszont arra a kérdésükre, hogy csak Elios-os számlákat nem küldenek ki Brüsszelbe, vagy más tételeket sem, a minisztérium azt közölte, hogy

Magyarország számos egyéb tételt sem fog elszámolni az Európai Bizottsággal. Vagyis a tárca elismerte, valóban visszatartanak Elios-számlákat.

Arra nem válaszolt az ITM, hogy ha a magyar rendőrség mindent rendben talált az Elios-közbeszerzések körül, akkor miért kellett mégis kivenni ezeket az uniós finanszírozás köréből.

Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnöke erről azt nyilatkozta a lapnak, hogy bölcs döntés, amely megoldja az Európai Unió problémáját, de a magyar adófizetőkét nem. Gräßle arra utalt, hogy az uniós intézményrendszernek már nem kell hivatalból foglalkoznia a visszaélés-sorozattal, de a magyar államot 13 milliárd forintos kár érte.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.