Túl kínos lett az Elios-ügy, az Orbán-kormány inkább le se adja a számlát az Európai Bizottságnak

2019. február 12., 16:28

Szerző:

„Több egymástól független magyar és EU-s forrás egybehangzó állítása szerint az Orbán-kormány kiveszi az Európai  Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit” - írta blogbejegyzésében Jávor Benedek, a Párbeszéd Európai parlamenti képviselője.

A párbeszédes politikus olvasatában ez azt jelenti, hogy az az Orbán-kormány gyakorlatilag lemond az EU-s finanszírozásról, reménytelennek ítélve, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről. „Ez lényegében beismerése annak, hogy a Tiborcz István, foglalkozására nézve vő érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt”  – írta Jávor Benedek. 

Orbán Viktor nem foglalkozik üzleti ügyekkel
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Az Elios projektjei még az előző, 2007-2013-as költségvetési ciklus támogatásaiból valósultak meg. Ezeknek a projekteknek a támogatását a magyar költségvetés megelőlegezi a nyerteseknek, és utólag nyújtja be a számlákat értük.

Bűncselekmény hiányára hivatkozva tavaly novemberben a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette a 2015-ig Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást, annak ellenére, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a cég által elnyert 35 közvilágítási pályázat mindegyikével kapcsolatban tárt fel visszaéléseket, 17 pályázat esetében pedig megállapította, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki, hogy a cég nyerjen. A független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos szerint Tiborcz István két- és négymilliárd forint körüli összeghez juthatott hozzá illegálisan az Elios pályázati sikerszériája révén

Az OLAF emiatt 43,7 millió euró (több mint 13 milliárd forint) EU-s támogatás megvonására tett javaslatot az ügyben az Európai Bizottságnak. Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke, jelenleg független országgyűlési képviselő szerint Tiborcz István két- és négymilliárd forint körüli összeghez juthatott hozzá illegálisan az Elios pályázati sikerszériája révén, Orbán Viktor viszont a vejéről szóló kérdést azzal rázta le eddig, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.