Egyik este még parancsra kellett tapsolniuk Orbán Viktornak, egy héttel később kirúgták őket

2018. november 27., 08:34

Szerző:

Nemcsak a központi közigazgatásban kezdtek tömeges létszámleépítésbe, hanem más állami fenntartású szervezeteknél is. A Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ) és a hozzá tartozó szervezeteknél bár korábban szó volt elbocsátásokról, arról nem, hogy egy héttel azután kezdik kirúgni az embereket, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részt vett a Turizmus Summit nevű eseményen, amelyre a teljes állományt kiterelték a Művészetek Palotájába – tudta meg a napi.hu.

Orbán Viktor
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala/Burger Barna

A portál információi szerint az MTÜ és az kiszervezett kisebb vállalkozások munkatársainak is kötelező volt elmenni a rendezvényre, ahol meg kellett hallgatniuk a miniszterelnököt. Ajándékba Kovács Ákos legújabb CD-jét is megkapták a munkatársak.

A napi.hu úgy tudja, hogy már október elején hallani lehetett a vezetőségtől, hogy leépítésre számíthatnak, de azt kevesen gondolták, hogy a sikerek laudációja után egy héttel már sorban tájékoztatják is a dolgozókat az elbocsátásukról. Korábban olyan pletykák keringtek, hogy főleg a próbaidős dolgozóktól válnak meg, aztán mégsem így lett.

A legnagyobb számban már évek óta az ügynökségnél lévő embereket küldtek el.

Arányaiban a munkaerő 20-30 százalékát bocsátották el a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt-től, valamint a szintén az MTÜ-höz tartozó Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-től. A központi szervezetnél pedig a munkavállalók 15 százalékos leépítést említettek, de az Optenből megismerhető létszámadatok alapján júniusban még 237 alkalmazottjuk volt, és ez a szám mostanra 174 főre esett.

A drasztikus számnál valószínűleg kisebb lehet a tényleges mérték, mert az idén nyáron az MTÜ-ből kiszervezték az embereket a fejlesztőcégekbe. Viszont éppen ezért is meglepő, hogy az átalakítás után néhány hónappal később sorban kirúgták a dolgozókat. A lap értesülései szerint részben a bizonytalanság miatt sokan maguktól is felálltak.

Az érintetteknek azt mondták, hogy a csökkent feladatszám miatt döntöttek az áramvonalasításról, akinek mennie kell, annak nem találták meg a helyét az új struktúrában. Állítólag mindenkivel közös megegyezéssel szakítottak.

A lap megjegyzi, hogy az októberi rendezvényen bemutatták az ország új arculatát is, a Magyarország a csodák soha ki nem apadó forrása szlogennel fémjelzett új országmárkát.

A napi.hu többször is kereste az ügyben az MTÜ-t, választ azonban nem kapott a kérdéseire.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.