Drónvideó készült a MOL Vidi kacsalábon forgó 14,6 milliárdos stadionjáról

2018. november 18., 20:02

Szerző:

Egy évet késtek az eredeti elképzelésekhez képest, de november 21-én szerdán végre át fogják adni a MOL Vidi új stadionját, ebből az alkalomból pedig a futballklub drónvideón mutatta meg, mi került benne 14,6 milliárd forintba a Sóstó természetvédelmi terület 218 hektáros rehabilitációjával és a stadion mellett található 30 méteres torony felújításával együtt.

A 14 200 férőhelyes létesítmény pillanatnyilag a legmodernebb stadion Magyarországon, az UEFA 4-es kategóriában szereplő követelményeknek megfelelően alakították ki – az FC Barcelona stadionja, a Camp Nou is ebben a kategóriában van –, amihez a kivitelezési szerződést hétszer is módosították azóta, hogy ajánlatkérőként  Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata nettó 12,62 milliárd nettó forintot szánt a stadionra, a természetvédelmi terület rehabilitációjára és a torony felújítására. Szeptember elején, az utolsó pillanatban a stadion még drágult 100 millió forinttal, korrigálni kellett a kamerarendszert, az informatikai hálózatot és a jegyértékesítő rendszert a díszvilágítást és a konyhai oltórendszert is.  

A MOL Vidi elnöke a magát szerényen csak Orbán Viktor  kötélbarátjaként aposztrofáló Garancsi István, de maga a maga a miniszterelnök is szívesen utazik szülővárosa klubjának a mérkőzéseire, ráadásul Orbán semmi visszatetszőt nem lát abban, ha a magánrepülőgépes útját Garancsi fizeti. A miniszterelnök annak ellenére kitart emellett, hogy nyilvánvaló összeférhetetlenségről van szó, hiszen Garancsi a cégeivel egymás után nyeri a milliárdos állami megbízásokat.  Garancsi István ugyanis az építőiparban utazó Market Zrt. tulajdonosa, amely augusztusban nyert el egy 930 milliós kórházfelújítást, a Szent Ferenc Kórházét, és 10,67 milliárdért építheti fel az új országgyűlési irodaházat Kossuth téren, a volt MTESZ-székház területén. Másik cége, a Mobil Adat Kft. szállíthatja a SIM-kártyákat a NAV online pénztárgépeibe, az érdekeltségébe tartozó ESMA Zrt. májusban öt évre megkapta a budapesti elefántfülés hirdetések használati jogát, a tulajdonában lévő G4S Készpénzlogisztikai Kft. pedig a MÁV bevételét szállíthatja 466 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 176 millióval többért. A Market tavaly nettó 107 milliárd forintos árbevételt ért el, 20 milliárd forinttal többet, mint 2016-ban. azután egyébként, hogy szeptember elején kitört Orbán magánrepülőgépes botránya, a Market Székesfehérvártól megkapta a megbízást az Alba Aréna, egy 25,75 milliárd forintos sportcsarnok felépítésére is.