Ajánlani tudni kell, Garancsi cége 176 millióval drágábban szállíthatja a MÁV bevételét az eredetileg becsült összegnél

2018. február 10. 10:33 - szerző: Ágoston Zoltán

Egyedüli indulóként nyerte el a megbízást a MÁV bevételének a szállítására egész Magyarországon az Orbán Viktor kötélbarátjaként ismert üzletember, Garancsi István tulajdonában lévő G4S Készpénzlogisztikai Kft. – írja a Közbeszerzési Értesítő alapján a napi.hu. Az erről szóló pályázati kiírásban Magyarországot két részre osztották. Kelet Magyarországon a cégnek 120 értékesítési helyről kell elszállítania és feldolgoznia a bankjegyeket és az érméket 328 millió forintért – összesen 94 200 szállításról van szó –, Nyugat-Magyarországon pedig ugyanezt 60 értékesítési helyen végezheti el 137 millióért 41 000 szállítás után. Ez összesen 466 millió forintos megbízást jelent az eredetileg becsült ár, 211 plusz 89 millió, vagyis 290 millió forint helyett. A szerződést a MÁV-Start Vasúti személyszállító Zrt. január 23-án kötötte meg a G4S Készpénzlogisztikai Kft.-vel. és opciós jogával élve egy évvel meghosszabbíthatja a szerződést.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Garancsi-féle GaranSec Zrt. nemrég vette meg a G4S International Holding Ltd.-től a most 466 milliós pályázaton befutó itteni érdekeltséget, amivel gyakorlatilag a teljes magyarországi  készpénzforgalom az Orbán-kormányhoz közeli kezekbe került.

Garancsi többek között a Videoton FC, az építőiparban utazó Market tulajdonosa, a MET energiakereskedő 10 százalékos résztulajdonosa,  a NAV online pénztárgépeihez SIM-kártyát szállító Mobil Adat Kft. többségi tulajdonosa, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke. Deklaráltan kitűnő viszonyban van Orbánnal, akit egyszer a „kötélbarátjaként” aposztrofált. A kifejezés a hegymászó zsargonból származik. Így nevezik, amikor a kötél két végén két ember csak egymásra lehet utalva.