Orbán Viktor kötélbarátja 1,5 milliárddal drágábban építi meg az új országgyűlési irodaházat, mint tervezték

2018. április 18., 08:31

Szerző:

Csak jövő év elejére, a tervek szerint 2019. január 15-ére fejeződhet be az Országgyűlés új irodaházának építése – közölte a Népszava érdeklődésére az  Országgyűlés (OGY) Hivatala.

Garancsi István és Orbán Viktor egy korábbi felvételen
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Kossuth téren, a volt MTESZ-székház területén épülő új irodaház nem csak később, hanem, ahogy az a NER-ben szinte már kötelező, a tervezettnél jóval többe kerül, bő 1,5 milliárd forinttal drágábban, 10 milliárd 670 millió forintért készül el.

Az építést a magát Orbán Viktor kötélbarátjaként aposztrofáló vállalkozó, Garancsi István cége, a Market Zrt. végzi. Ugyanez a cég bontotta le az egykori MTESZ-székházat is több mint 700 millió forintért.

Az új irodaház az első szabadon választott Országgyűlés elnökének emléket állítva Szabad György nevét viseli majd. Az épületet egy földalatti folyosó köti majd össze az Országházzal.

Az új épületbe az OGY Hivatalának jelenleg a Parlamentben dolgozó munkatársai költöznek majd, az országgyűlési képviselők és a parlamenti frakciók maradnak az OGY „Fehér Házként” ismert irodaházában – írja a lap.

Garancsi István többek között a Videoton FC,és a Market tulajdonosa, a MET energiakereskedő 10 százalékos résztulajdonosa,  a NAV online pénztárgépeihez SIM-kártyát szállító Mobil Adat Kft. többségi tulajdonosa, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke. Deklaráltan kitűnő viszonyban van Orbán Viktorral, akit egyszer a „kötélbarátjaként” aposztrofált. A kifejezés a hegymászó zsargonból származik. Így nevezik, amikor a kötél két végén két ember csak egymásra lehet utalva.