Délután jelenti be a Momentum Mozgalom, hogy hány aláírást gyűjtöttek

Ma zárul az olimpiával kapcsolatos népszavazási aláírásgyűjtés. Az ellenzéki pártok által összeszedett szignók nagy része és a külföldön aláírt ívek többsége is már a kezdeményezőknél van. Az aláírások pontos számát azonban nem tudta megmondani a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának nyilatkozva a Momentum Mozgalom képviselője.

2017. február 17., 10:40

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Orosz Anna felhívta rá a figyelmet: pénteken még 11 óráig alá lehet írni a város négy pontján. Fél kettőkor jelentik be, hogy hány aláírásuk gyűlt össze. A Fővárosi Választási Irodának 45 napos határideje van arra, hogy ellenőrizze az aláírások érvényességét. Mint mondta, a Momentum képviseletében mindig ott lesz valaki az ellenőrzéskor.

Orosz Anna arról is beszélt, hogy ezután sem állnak le, országjárásra indulnak és beszélgetni szeretnének az emberekkel.

A kezdeményezés mellé álló pártok együtt több mint 50 ezer szignót gyűjtöttek össze.

A kezdeményezés esetleges sikerét követő kormányzati lépésekről Lázár János szerint még nem érdemes beszélni.

Tóth Zoltán választási szakértő a Klubrádiónak azt mondta: a népszavazási kezdeményezés sikere akkor sem borítékolható, ha megvan a 138 ezer érvényes aláírás. Szerinte a Fővárosi Választási Bizottság szakmai hibája miatt még az ívek leadás után is változhat a kiíráshoz szükséges szignók száma. Mind mondta, a különböző fellebbezési határidők és a fővárosi közgyűlés politikai szándékai miatt akár augusztusig is eltolódhat a népszavazás esetleges megtartása.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.