Még mindig Budapesten tartózkodnak a Hableány utolsó áldozatának családtagjai

2019. július 18., 12:35

Szerző:

Még mindig Budapesten tartózkodik a Hableány utolsó dél-koreai áldozatának családja. Itt akarnak lenni, ha azonosítják szerettüket – írja a Blikk.

A lapnak egy dél-korai fogorvos nyilatkozott, aki a tragédia idején és a mentések alatt is Budapesten volt, és szoros kapcsolatot alakított ki a hajóbaleset miatt Magyarországon tartózkodó dél-koreaiakkal.

– A tragédia óta Budapesten van az utolsó áldozat családja, képtelenek megnyugodni. Minden egyes alkalommal, amikor meghallják, hogy egy eltűnt ember nyomára bukkantak, azért imádkoznak, hogy értesítsék őket a rendőrök. Reménykednek és egyszerre kétségbe is vannak esve

– mesélte a lapnak az orvos.

Amint arról a 168 Óra elsőként beszámolt, június 23-án megtalálták egy nő holttestét, július 5-én pedig a tragédia utolsó előtti áldozatát, de egy főt még még mindig keresnek a hatóságok.

Fotó: Merész Márton

A Blikk úgy tudja, hogy nemrég újabb koreai szakemberek érkeztek Magyarországra, hogy segítsék a magyar hatóságok munkáját. A Budapesti Rendőr-főkapitányság múlt héten bejelentette, hogy a koreai társszervekkel közösen továbbra is folytatják a keresést a Duna 215 kilométeres szakaszán. Mindaddig, amíg reális esély van arra, hogy megtalálják az utolsó áldozatot.

– Ez a kifejezés egy nagyon hosszú időintervallumra utal. Jobb esetben ugyanis hosszú hónapokig is eltarthat egy ilyen keresés

– magyarázta a lapnak egy mentőbúvár.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. Fedélzetén 35 személy utazott, 33 dél-koreai és a két fős magyar személyzet. Csak hét fő élte túl a tragédiát.

A Hableány tragédiája nem csak a hozzátartozóknak, hanem a szakembereknek is súlyos lelki terhet jelent. Erről az áldozatok azonosításában részt vevő két szakember beszélt lapunknak.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.