Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Halálos hajóbaleset történt Budapesten, legalább hét ember életét vesztette

2019. május 30. 09:10 - szerző: Ágoston Zoltán

Egy szállodahajó rohant bele egy sokkal kisebb városnéző hajóba, amely másodpercek alatt elsüllyedt. Hatalmas erőkkel folyik a mentés.

Hét ember meghalt, amikor szerda este negyed tíz körül összeütközött két hajó az Országház előtt a Duna Margit híd és Lánchíd közötti szakaszán. Az egyik hajó, a Hableány városnéző hajó az ütközés következtében elsüllyedt. Harmincöt ember, kétfős magyar személyzet és 33 dél-koreai turista utazott rajta. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közlése szerint  hét ember életét vesztette, hetet kihűléses tünetekkel kórházba szállítottak. Sok embert eltűntként keresnek.

Dunai hajóbaleset - Többen meghaltak a Dunán történt vízi
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Az M1 azt jelentette, a hét halálos áldozat közül kettőnek a holttestét a Rákóczi hídnál, egynek pedig az M0-s autópálya déli szakaszánál találtak meg a vízben.

Az ütközés után hatalmas erőkkel kezdődött el a mentés, a kutatás honvédségi segítséggel folyik a Duna teljes szakaszán 96 hivatásos tűzoltóval, tűzoltóautókkal, speciális műszerekkel is keresik a túlélőket. A mentést nehezíti az eső és az is, hogy a Dunán éppen most vonul le egy árhullám, a folyó sodrása nagyon erős. Egész éjjel folyt a kutatás, a rendőrök a Duna két partján lámpákkal keresték a túlélőket, a folyót reflektorokkal világították ki a hajók, a szabadság hídról egy filmforgatás lámpáit is a Dunára irányították.

Dunai hajóbaleset - Többen meghaltak a Dunán történt vízi
Fotó: MTI/Lakatos Péter

A sétálóhajóba egy Viking Sigyn nevű szállodahajó rohant bele hátulról, a VesselFinder nevű vízijármű-lokátor szerint legalábbis a Hableány és a Viking Sigyn keresztezte egymás útját a Margit hídnál. Valamivel az ütközés után a a Viking Sigyn kikötött Újpesten, a Carl Lutz rakparton. A hvg.hu azt írta, a Viking Sigyn az ütközés után lehorgonyzott a Jászai Mari tér közelében. Negyed órán belül 10 rendőrautó jelent meg előtte, a kiszálló rendőrök felmentek a fedélzetre.

Az ütközés hatalmas erejű lehetett, a Hableányt utána másodpercek alatt elnyelte a folyó. Roncsait csütörtök hajnali fél kettő körül találták meg. Három méterre van a Margit híd pillérétől a Dunában, 3-4 méter mélyen. Az áldozatok egy része minden valószínűség szerint beszorult a roncsba. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön az M1-en azt mondta, hogy a roncsot egy több fázisból álló művelettel fogják kiemelni a Dunából. 

Csütörtök reggel fél kilenc előtt – jelentette az M1 – a Margitszigethez megérkezett a Magyar Honvédség egyik hadihajója, búvárok készülnek a merülésre. Rendőrségi közlések szerint a mentés miatt hajózási zárlat van érvényben a Dunán az Árpád híd és a Margit híd pesti oldalán május 30-án 6 óra 20 perctől visszavonásig. A hajóforgalom a folyó budai oldalán tud haladni.

Ezzel párhuzamosan Éder Zsolt, a Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság ügyeletvezetője közölte, a Duna fővárosi szakaszán a folyásiránnyal szemben a Lánchídtól egészen az 1649,5 folyókilométerig, vagyis körülbelül az Árpád hídig hajózási zárlat lépett életbe, a budai oldalon a személyhajókat, szállodahajókat úgynevezett kíméletes hajózásra kötelezték. A csökkentet sebességre azért van szükség, hogy a hullámok ne zavarják a mentési munkálatokat.

Dunai hajóbaleset - Többen meghaltak a Dunán történt vízi balesetben
Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Projekt 544 típusú Hableány  az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. tulajdona. a cég flottájának a legkisebb tagja. Bár voltak rajta mentőmellények, kérdéses, hogy az utasok illetve a személyzet fel tudta-e venni őket. A városnéző hajó olyan gyorsan süllyedt el, hogy vészjelzést sem tudott leadni. Az ütközést először a Mahart Budapest nevű hajó figyelt fel, azon hangzott el először az „Ember a vízben!” vészjelzés is.

Fotó: Merész Márton

Az ütközés helyszínén megjelent egy gyermekmentő is, a dél-koreai nagykövetség pedig megerősítette, hogy a Hableány fedélzetén gyermek is tartózkodott. 

Fotó: Merész Márton

Mun Dzse In dél-koreai elnök a külügyminiszterrel az élen kormányzati szintű operatív csoport megalakítását rendelte el, amely a magyar hatóságokkal együttműködve tesz meg minden lehetséges intézkedést azoknak a balesetet szenvedett dél-koreai turisták érdekében. A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra. Később Kim In Csol, a szöuli külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy még csütörtökön Budapestre utazik Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter a szerda esti dunai hajószerencsétlenség miatt.