Csúnyán becsapta a tanárokat a kormány

2016. november 16. 13:40

A tanárok a minimálbér-emelésből teljes mértékben kimaradnak egy korábbi kormányzati döntés miatt, ami akár súlyos tízezrekkel kevesebb fizetést is jelenthet – mondta el Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

Ennek oka, hogy míg régebben a minimálbért vették alapul a pedagógusi bérek kiszámításához, 2015 januárjától lecserélték az úgynevezett „vetítési alapra”, amelynek összege a 2017-es költségvetés alapján is ugyanannyi lesz, mint idén volt: 101 500 forint – hangzott el a Klubrádióban.

galloneEz az összeg a 2014-es minimálbér összegével egyezik meg, tehát jóval kisebb, mint a jelenlegi 111 ezer forintos vagy a jövő évre ígért emeléssel együtt 127 ezer forintra növelt minimálbér.

Galló Istvánné azt mondta, hogy ez 2016-ban egy-egy kollégának legkevesebb húszezer forinttal, a legmagasabb kategóriában lévő kollégának negyvennyolcezer forinttal kevesebb bért jelent ahhoz képest, mint amit a kormány korábban ígért nekik.

Az érdek-képviseleti vezető arról is beszélt, hogy a korábbi béremelést is úgy hajtotta végre a kormány, hogy növelték a munkateljesítményt. Szerinte csak Magyarországon nevezik béremelésnek azt, amikor valóban több pénzt adnak, de azért többet is kell dolgozni.

Azt is elmondta, hogy az iskolákban dolgozó takarítók, karbantartók cafetériájának tervezett elvétele miatt a miniszterhez fognak fordulni.

Ugyanis az iskolák üzemeltetésében dolgozók is átkerülnek a Klikhez, ahol nem adnak cafeteriát senkinek. A PSZ azt akarja elérni, hogy a kisegítő személyzet megkapja azt a jövedelmet, amit eddig is megkapott. Hozzátette, erről az önkormányzatok is gondoskodhatnának azzal, hogy garanciát kérnek a Kliktől a bérek megtartására.