Bige László megnevezte, melyik milliárdos riválisa állhat a gyárának vegzálása mögött

2019. november 22., 13:19

Szerző:

Bige László a Bloombergnek nyilatkozva megnevezte, hogy szerinte ki áll a szolnoki műtrágyagyárának vegzálása mögött. A Bige Holding tulajdonosa szerint a hatóságok érdeklődése mögött a Csányi Sándorral folytatott vitája állhat.

Bige László nagyvállalkozó Bige Holding nevű szolnoki gyárában tavaly novemberben a rendőrség több száz fővel feltűnő razziát tartott. Bige Lászlót 72 órára bent tartották. Majd idén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a rendszeresen ellenőrzött üzem működését túl veszélyesnek találta. Május végén először egy szivárgásra hivatkozva felfüggesztették a kénsavgyár működését, majd a kénsav- és kriolitgyárra adtak ki tiltó határozatot. Október végén a bíróság jogszerűtlennek ítélte a gyár leállítását, azután indult újra a termelés.

Bige László elmondása szerint tavaly ősszel megüzenték neki, hogy szabadon elhagyhatja az országot, de ha nem teszi, börtönbe fog kerülni. Eddig azonban nevet nem említett.

Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa
Fotó: Balázs Attila

A Bloomberg hosszú anyagot közölt az ügyről csütörtökön, amelyben Bige László azt állította, hogy a hatóságok érdeklődése valószínűleg az OTP-vezér Csányi Sándorral régóta fennálló viszálya állhat.

Bige a lapnak nem közvetlenül Csányit hibáztatta az eljárások miatt. Szerinte azért bánnak vele igazságtalanul, mert nem tagja Orbán belső körének.

„Nem reménykedhetek senki segítségében, mert Magyarországon minden hatalmi ág egy kézben van”

– tette hozzá.

Az üzletember közölte, hogy az üzem leállítása több millió dollárjába került, és szerinte a hatósági eljárások és a vizsgálatok is arra irányulnak, hogy adja el a műtrágyás gyárát.

Az OTP kommunikációs osztálya azt írta a Bloombergnek, hogy Csányi Sándornak nem áll szándékában megvenni Bige gyárát, a két üzletember közti kapcsolatról pedig nem nyilatkoztak. Csányi műtrágyás cégének ügyvédje viszont azt nyilatkozta, hogy Bige László nem a bankár támadásai, hanem a saját rossz befektetései miatt került bajba.

Bige 95 százalékos tulajdonosa a Nitrogénműveknek, a napi irányítást már a fiai végzik. A cikk azzal a mondatával zárul, hogy

„Nem hiszem, hogy ez örökké tart. Láttunk már elbukni óriási birodalmakat”.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.