Brit kutatók bojkottálják Fekete György akadémiáját

A brit meghívottak bojkottja miatt elmarad az MTA Filozófiai Intézete és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által megrendezni kívánt Művészet, igazság és tudás című konferencia – tudta meg a Magyar Nemzet.

2017. február 16., 18:07

A külföldi előadók azután döntöttek így, hogy magyar filozófusok jelezték nekik aggályaikat az MMA-val és annak elnökével, Fekete Györggyel kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet.

„Őszintén reméljük, hogy lelkiismereti szabadságunk gyakorlását nem magyarázzák félre és nem használják fel ártatlan harmadik fél kárára” – írta Andrew Huddleston társszervező professzor és a többi meghívott a távolmaradást indokló állásfoglalásban.

Az MTA Filozófiai Intézetének posztdoktori kutatója, Zuh Deodáth a Magyar Nemzetnek elmondta: a britek állták volna saját útiköltségüket is. A helyszín ügyében forráshiány miatt az intézet igazgatója, Hörcher Ferenc az MMA-tól kért segítséget, akik a Vigadó egyik termét ajánlották fel, és állták volna a külföldi résztvevők egy részének szállását és egy étkezését.

Három héttel a rendezvény előtt hívták fel Zuh figyelmét arra, hogy magyar filozófusok különböző fórumokon kritizálják a konferenciát az MMA részvétele miatt, majd levelet kaptak Huddlestonéktól, akik nehezményezték az MMA bevonását, és közölték: nem szeretnének részt venni olyan rendezvényen, ahol az MMA a társszervező.

Egyéni levelekben Zuhék olyan indoklást is kaptak, hogy az illető semmi olyan rendezvényen nem akar megjelenni, amely az európai szélsőjobbos mozgalmak legitimációját szolgálja.

A lap elérte Kajtár Lászlót, a Közép-európai Egyetem (CEU) doktoranduszát, aki elmondta: valóban levelet írt az egyik brit előadónak, hogy jelezze az aggályait az MMA-val kapcsolatban, tájékoztatva őt az Alkotmánybíróság MMA-t érintő állásfoglalásáról, miszerint a szervezet nem semleges. Megemlítette Fekete György demokráciát érintő nyilatkozatát is. Szerinte az előadók is utánanéztek az MMA-nak, és végül ennek alapján mondták le az eseményt. Állította: akciójának célja nem az volt, hogy a britekkel lemondassa az eseményt, csak tájékoztatni akarta őket.

Hörcher Ferenc, az MTA Filozófiai Intézetének igazgatója azt mondta: nem helyes honi politikai konfliktusainkat azok itthoni egyeztetési kísérlete nélkül külföldre kivinni, és ezzel hazai tudományos vagy művészeti eseményeinket veszélyeztetni, ellehetetleníteni. Mint mondta, a Filozófiai Intézet sajtónyilvános szakmai kerekasztal-beszélgetést tervez az eset kapcsán.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.