Befejezi ügyvédi tevékenységét Karsai Dániel

Karsai Dániel kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából is.

2024. április 3., 13:26

Szerző:

Abbahagyja ügyvédi tevékenységét, egyúttal kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából Karsai Dániel ALS-beteg alkotmányjogász, aki régóta azért küzd, hogy ha eljön az idő, méltósággal vethessen véget az életének – írja a Telex.  Karsai Dániel halálos beteg, a világhírű fizikusnál, Stephen Hawkingnál is diagnosztizált gyógyíthatatlan ALS meghatározza a sorsát. Karsai az emberi jogi bírósághoz fordult, hogy szabad akaratából kérhesse a méltó halál lehetőségét.

„Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg. 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak nálam. Az ALS – Stephen Hawking legendás fizikus is ilyen betegségben szenvedett – úgynevezett moto-neuron betegség. Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni” – írta Facebook-posztjában Karsai Dániel. „Személyes és szakmai véleményeként” hozzáteszi, hogy „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” alapvető emberi jogait sérti, különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot.

Mint ismert, Magyarországon nem engedélyezett az eutanázia, „ezen jogsérelem orvoslására jogi út nem áll rendelkezésre”. Ezért döntött úgy, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, ahol helyt adtak a sürgősség iránti kérelmének, és az ügyben 2023. november 28-án nyilvános tárgyalást tartottak.

Karsai Dániel már nem tud annyi energiát fordítani a munkájára, mint eddig

Az ügyvédi iroda közleménye szerint Karsai március 31-én fejezte be a munkát, és a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda taggyűlése ezt egyhangúlag elfogadta. Döntése az iroda működését és az Emberi Jogok Európai Bíróságán folyamatban lévő életvégi döntések szabadságáról szóló ügyét sem érinti. A képviseletét továbbra is ellátják – írja a Népszava. 

Ahogy arról beszámoltunk, gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel profilképével gyűjtenek adományokat csalók – közölte az alkotmányjogász testvére, Karsai Péter a közösségi oldalán, amit a Telex szúrt ki. Az ismeretlenek Messengeren veszik fel a kapcsolatot emberekkel, ott kérik, hogy utaljanak nekik adományokat. Karsai Dániel már hetek óta nem használja a Messengert, testvére azt kéri, hogy aki találkozik az adománygyűjtő csalókkal, jelentse a profiljukat a Facebooknál.

(Kiemelt képünk forrása: Dr. Karsai Dániel Facebook oldala)

Tegnap 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.