Az NNI nyomoz a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének ügyében

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke ügyében elrendelt nyomozást – közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata az MTI érdeklődésére szerdán.

2015. június 3., 15:55

A hatóság az üggyel összefüggésben érkezett valamennyi feljelentést egy eljárás keretében vizsgálja – közölték.
Az MTI úgy tudja, az ügyben gyanúsítás nem történt, továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője kedden még arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség nyomozást rendelt el az MPB elnökét érintő feljelentések alapján hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt, a nyomozással pedig a XIV. kerületi rendőrkapitányságot bízta meg. A nyomozást azért rendelték el, mert a rendelkezésre álló adatok alapján bűncselekmény gyanúját nem lehet egyértelműen kizárni, és azt csak nyomozás keretében lehetséges vizsgálni – közölte.

A paralimpiai bizottság vezetőivel kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, például vezetőinek indokolatlan utazásaival. Gömöri Zsolt a vissza nem térítendő támogatást – amelyet Deutsch Tamás alelnök javaslatára szavazott meg neki az elnökség – törvényesnek nevezte, de május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a felvett hárommillió forintot. Azt mondta: annak ellenére döntött így, hogy szerinte jogszerűen vette fel a támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett.

Az MPB elnöke egy hete cáfolta a sajtóban ellene felhozott 15 vádpontot, és közölte: a „hecckampánnyal” kapcsolatos dokumentumokat elküldik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének és a sportállamtitkárságnak is. Az MPB elnöksége felkérte az etikai és jogi bizottságot az ügy kivizsgálására, egyúttal jelezte, hogy jogszabálysértések gyanúja miatt a rendőrséghez és az ügyészséghez fordul.

Az MPB felügyelőbizottsága (fb) mindent rendben talált a nyilvánosságra került ügyekkel kapcsolatban, majd csütörtökön bejelentette lemondását. A Jochapress.hu múlt pénteki értesülése szerint ugyanakkor a felügyelőbizottság további megállapítást is tett: szerinte a közgyűlés, illetve az elnökség felelősségre vonást kezdeményezhet az elnök ellen, számon kérheti őt azért, mert az MPB illetékes dolgozója nem kötötte meg egy ellopott gépkocsi cascóját, és ezzel hárommillió forintos kárt okozott a paralimpiai bizottságnak. Az fb az ügyvezető szerv mulasztásának tartja, hogy az elnökség nem hozott összegszerű, illetve konkrét határozatot a Gömöri Zsoltnak nyújtott támogatással kapcsolatban, valamint azt is, hogy a pénz kifizetése nem a jogszabályban előírt módon történt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy szerinte jobb lenne, ha Gömöri Zsolt távozna az MPB éléről, mert szerinte az, amit a bizottsági elnök tesz, többet árt a paralimpia ügyének, mint használ.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke szintén csütörtökön közleményben jelezte: meglátása szerint Gömöri Zsolt „már nem tudja hatékonyan képviselni és hitelesen szolgálni” a szervezetet és a sportolókat.