A Pesti Srácok főszerkesztője szerint a névtelen informátoruk akarta, hogy az újságíró elárulja a nevét

Persze az informátor szerint ebből egy szó sem igaz.

2019. március 27., 13:29

Szerző:

Mint a a hvg.hu nyomán 168 Óra beszámolt róla, a kormányközeli Pesti Srácok újságírója az ügyészségnek kérés nélkül elárulta a Czeglédy Csabáról készült cikkei megírásában segítő informátor nevét. A media1.hu a PS főszerkesztőjénél, Huth Gergelynél érdeklődött, mit gondol arról, hogy beosztottja, Füssy Angéla súlyosan megsértette a legelemibb sajtóetikai normát.

Arra a kérdésre, hogy van-e írásos hozzájárulása az informátortól, hogy kiadhatják őt a hatóságnak, vagyis nem ragaszkodik a forrásvédelemhez, Huth azt mondta, ezt hirtelen nem tudja megmondani, most fog konzultálni erről Füssyvel, de biztos benne, hogy az újságíró az informátor tudomásával, vele egyetértésben cselekedett.

Vagyis Huth szerint egy cikkben a nevével szerepelni nem akaró informátor megkérte rá az újságírót, hogy ha már cikkben nem említette meg a nevét, akkor a hatóságoknak azért árulja el.

Ezt a PS főszerkesztője még azzal az elképesztő állítással is megfejelte, hogy a leleplezett forrással egyetértésben döntött úgy Füssy Angéla, hogy „ez most egy olyan kivételes eset”, amikor az újságírónak „szerepéből kilépve” tájékoztatnia kell a hatóságokat az információkról.

Huth Gergely

Huth szerint az ügyészségnek kutya kötelessége lett volna meghallgatni az érintetteket, ezért alakult az a speciális eset, hogy egyszerre jelentették meg a cikket és nem a szokásos, forrásvédelem szerinti gyakorlat szerint jártak el.

Még egy szépséghibája van Huth védekezésének, a hvg.hu-nak maga a leleplezett informátor, a volt MSZP-s Németh Szabolcs állította, hogy nem tudott róla és nem is kérte, hogy leleplezzék.

Csak halkan jegyezzük meg, hogy a Pesti Srácok elvileg morális fölényben van a baloldali médiával szemben, Gulyás Gergely legalábbis ezzel vigasztalta a jobboldali újságírókat, miután Varga István, a fideszes médiaholding volt vezetője feketén-fehéren kimondta, a jó tollúak inkább a baloldalon vannak. Varga István ezután villámgyorsan le is mondott.

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke szerint a hatályos törvények szerint, indokolt esetben egy újságíró akár törvénysértés árán is hozzájuthat másképp megszerezhetetlen közérdekű információkhoz, továbbá felhatalmazása van arra, hogy titokban tartsa a forrásait.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.