Gulyás Gergely megsimogatta a durcás propagandisták buksiját, szerinte jobboldali újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent

2019. február 14., 10:23

Szerző:

- Remélem, hogy a jó újságírók a jobboldalon dolgoznak. Az biztos, hogy ezen az oldalon újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely, aki megpróbálta ismét kicsit bátorítani a Fidesz médiaalapítványának éléről lemondott Varga István kijelentései miatt elszontyolodott kormánypárti zsurnalisztákat.

A volt fideszes képviselő, Varga István azután távozott a Közép-Európai Média és Sajtó Alapítvány kuratóriumi elnöki posztjáról, hogy egyebek közt azt mondta, „igényes, jó tollú újságírókat csak a másik oldalon”, azaz a független, illetve baloldali, liberális sajtóban lát.

Hiába lépett le Varga, az általa hagyott tüskék továbbra is olyan mélyen fúródnak a propagandasajtó munkatársaiba, hogy a Magyar Hírlap interjújának elején a riporter rögtön rácsodálkozik (már-már megfedve a minisztert), hogy Magyar Narancsot, Figyelőt, Népszavát és Magyar Hírlapot is talált a minisztériumban. Célzása egyértelmű, hiszen anno Varga István is arról beszélt, hogy szívesebben olvas Népszavát, Indexet és Élet és Irodalmat.

  • - Ezek szerint ön mindkét oldalról szívesen tájékozódik?
  • –  Ez régen így volt, de töredelmesen be kell vallanom, hogy mostanában – mivel kevesebb időm van, mint bármikor korábban – nem olvasok rendszeresen lapokat. - zárta rövidre a témát Gulyás.
  • - A kancelláriaminiszter a közbeszéd állapotával kapcsolatban azt mondta: „Egy-egy erősebb megjegyzés a mi oldalunkról is elhangzik, viszont az a kocsmai stílus, amely az ellenzék részéről általánossá vált, nálunk nem szokás”.

- Még ha valaki nem is feltétlenül híve a kormánypártoknak, de meghallgatja mondjuk a miniszterelnök évértékelő beszédét, nem nehéz belátnia, hogy van egy világos eszmei alapokon nyugvó kormányzás, egyértelmű célokkal, értékrenddel és ennek megfelelően meghozott döntésekkel. Ma ezzel szemben álló alternatívát nem látunk a közéletben. Ráadásul a balliberális oldal mostanra a demokrácia alapszabályait sem fogadja el, viszont kiegészült a Jobbikkal is - mondta Gulyás.

Fotó: Merész Márton

A miniszter a májusi európai parlamenti választás kapcsán elmondta, „Európát nehezebb lesz kormányozni, hiszen már most nincs meg a reális esélye annak, hogy a következő ötéves ciklusban az Európai Néppártnak (EPP) és a szocialistáknak együtt többsége legyen”.

- Ilyen helyzet 1979 óta nem állt elő. Ami biztos, hogy egy sokkal fragmentáltabb, sokszínűbb parlament alakul meg - tette hozzá Gulyás.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.