A marxizmus-leninizmust éltető jelszavakat skandált a fideszes politikus

Szép pályát fut be a legnagyobb videó-megosztóra feltett két kisfilm, amelyek ugyanarról számolnak be. A felvételek a Békés megyei Sarkad 1986. május elsejei felvonulását mutatják, ahol az akkori munkásmozgalmi és békeharcos jelszavakat skandálja – láthatóan és hallhatóan – nagy lelkesedéssel és meggyőződéssel Tóth Imre, aki 2010. október 3-án ismét fideszes színekben indul a viharsarki hajdúváros polgármesteri székéért. Tóth a rendszerváltás óta politikailag nagy utat tett meg. Az egykori lelkes MSZMP-tagból – több párt képviseletén keresztül – antikommunista lett. Tóth 1990 óta városvezető Sarkadon.

2010. augusztus 20., 12:51

Eddig jóval többen, mint ahányan a Békés megyei kisváros választásra jogosult polgárai vannak, mintegy 15 ezren látták a legnagyobb videó-megosztóra feltett két kisfilmet, amelyek ugyanarról szólnak. Közel 25 év távlatából idézik fel, milyen is volt egykoron a május elsejei felvonulás Sarkadon. Az 1986-os felvételeket az ilyenkor szokásos látvány mellett Tóth Imre hangja uralja, aki nagy lelkesedéssel és meggyőződéssel citálja az állampárt erre az alkalomra kiadott osztály- és békeharcos jelszavait, köszönti az üzemek és termelőegységek felvonuló dolgozóit, a munkásőröket.

Mindezzel a legkisebb gond sem lenne, ha a rendszerváltás után nem vett volna éles fordulatot a Kádár-rendszert lelkes és buzgó párttagként letudó Tóth Imre politikai karrierje. A szervezőkészséggel, és ebben a perifériás kisvárosi közegben, viszonylag jó szónoki képességgel rendelkező, népművelő végzettségű Tóth Imre 1990-ben lett az elmaradott kisváros polgármestere, és pozícióját eddig minden választáson nagy fölénnyel meg is őrizte. A helyi politizálás első éveit – az MSZMP-s idők után – függetlenként abszolválta. A kilencvenes évek közepétől aztán egyértelműen a kisgazdák felé közeledett, amit jól jelzett Torgyán József pártvezér meghívása a városba.

Kisgazdák, Fidesz, MDF

Tóth 1998-ban Békés megye 2. számú, Gyula központú választókerületéből jutott a parlamentbe, ahol 2001-ben az FKgP-frakcióban az elsők között fordult szembe a pártelnökkel. Nem sokkal később már a Fidesz képviselőcsoportjában találjuk őt. 2002-ben már Fidesz-jelöltként került újra a Parlamentbe, miközben 2002 őszén, a helyhatósági választáson MDF-listáról próbált, sikertelenül, bekerülni a Békés Megyei Önkormányzat képviselő-testületébe.

2006-ban a Fidesz jelöltjeként ismét polgármester lett, azon kevesek egyike, aki a rendszerváltás óta megszakítás nélkül őrzi a városvezetői posztot az országban. De Tóth Imre a négy évvel ezelőtti helyhatósági választásokon Fidesz-listáról ismét bejutott a Békés Megyei Közgyűlésbe, ahol nem sokkal később térségi tanácsnok lett. Ma harcos antikommunista, hívő keresztyén, református presbiter.

Gyulai adatbázisügy

Ezt megelőzően, 2006 februárjában azonban nehéz hetek következtek Tóth Imre életében, amikor a Fidesz színeiben újrázni akart az országgyűlési választáson. Kiderült, hogy kampányfőnöke és annak egyik segítője választói névjegyzékeket küldött el egy, a gyulai kistérségi társulásnál dolgozó munkatársnak, Ferenczi Lászlónak. A feladat az volt, hogy választói adatbázist állítson össze.

Egy véletlen folytán azonban kiderült, hogy mi készül. Eközben nyilvánosságra kerültek Ferenczinek azok a, több mint bizalmas hangú és tartalmú, levelei, amelyeket ekkortájt írt a fideszes politikusnak, egyben országgyűlési képviselő-jelöltnek, Tóth Imrének. Ez a történet lett az utóbb elhíresült gyulai adatbázisügy, amelyben közel 10 500 választópolgár adatait összesítették, és nem egy esetben – nem tudni milyen ismérvek alapján – politikai szimpátiájukat is feltüntették. „Sz” mint szimpatizáns, „B” mint bizonytalan, „E” mint ellenség/ellenfél.

Valószínűleg ez volt az oka, hogy Gyula város sikeres szocialista polgármesterével, Perjési Klárával szemben 2006 tavaszán elveszítette a választást. Az utóbbi egy-másfél évtizedben rendszeresen kommunistázó Tóth ekkor jó hírneve megsértése miatt büntetőeljárást kezdeményezett az MSZP gyulai választókerületi elnöke, Tóth Sándor és a kistérség vezetője, Lebenszky Attila ellen, mert nevét állítólag összefüggésbe hozták az adatbázisüggyel. Keresetét a bíróság elutasította, ahogy némi meglepetést kiváltva, első fokon az adatbázisügyben a Ferenczi bűnösségét kimondó bírósági ítéletet is megváltoztatta a Békés Megyei Bíróság – felmentve az illegális adatbázis-készítőt.

Széleskörű összefogás Tóthtal szemben

Az elmúlt másfél-két évtizedben Sarkadon és Békés megyében sokan, sokszor emlegették, hogy Tóth Imre több mint lelkes volt az elmúlt rendszerben. Az előkerült felvétel pedig bizonyítja, hogy a magát jó ideje antikommunistaként beállító politikus hogyan éltette a marxizmust és leninizmust, miként gratulált azoknak az elvtársaknak, akik a Békés megyei KISZÖV elismerő oklevelét kapták, hogy emlékezik meg a Lenin MGTSZ Munkásőrségének alapító tagjairól, miképpen élteti a szocializmust és a békét, s hogyan agitál az 1986. évi népgazdasági tervek sikeres végrehajtásáért.

Tóth Imre ezúttal – és ilyen előélettel – 2010-ben ismét a Fidesz hivatalos polgármester-jelöltje. Két, magát függetlennek nevező, vetélytársa van Bende Róbert és Juhász Gyula személyében. Őket, igaz külön-külön, a Jobbik és az MSZP, valamint volt fideszesek és civil szervezetek sora támogatja. Egybehangzó véleményük szerint 20 év után új politikára és új városvezetőre van szükség Sarkadon.

Az majd csak szeptember 3-án dől el, hogy ki szerzi meg a szükséges számú ajánlószelvényt, de információink szerint nem elképzelhetetlen, hogy a marxi-lenini eszméket egykor dicsőítő, ma fideszes jelölttel szemben valamifajta egység szerveződik az októberi helyhatósági választásra a békési hajdúvárosban.