Egy lejárató plakátkampányhoz a Dead Kennedys fotóját használta fel a kormány – engedély nélkül

Reagált a Dead Kennedys énekese arra, hogy a magyar kormány plakátkampányhoz használta fel az ikonikus fotójukat.

2024. március 27., 18:41

Szerző:

A Dead Kennedys nevű punkegyüttes fotóját használta fel a kormány az ellenzék lejárató plakátkampányához. Mint kiderült engedély nélkül – írja a 24.hu.  Egy héttel ezelőtt a 444 szúrta ki, hogy a kormány legújabb, a CÖF neve alatt futó plakátkampányán található fotó – amin Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, illetve Márki-Zay Péter áll – egy az egyben a punk-történelem ikonja, a Dead Kennedys ikonikussá vált fotójának másolata.

A „megvették őket kilóra" nevet kapta a kampány. A CÖF szóvivője, ifj. Lomnici Zoltán szerint több más konkrét bizonyíték mellett maga az egységes ellenzék miniszterelnök- jelöltje is saját maga leplezte le, hogy a választási kampány során több millió amerikai dollár érkezett hozzájuk az Egyesült Államokból. Annak a tényét, hogy a baloldali pártok is a folyamat kedvezményezettjei voltak, az Állami Számvevőszék részletjelentése is rögzítette, nevezetesen a külföldről érkező támogatás ügyében indított vizsgálat nyomán 260 millió forintos támogatásrészt illegálisnak találtak – írja a HírTV

A zenekar énekese teljesen kiakadt azon, hogy politikai plakátkampányra használja fel az Orbán- kormány a fotót

Az 1980-as Bay Area Music Awards-ra érkező zenekarnak annyira elege volt a zeneiparból, az újhullámból, illetve a kapitalizmusból, hogy S betűt fújtak az ingjeikre, majd fekete nyakkendőt kötöttek, hogy úgy tűnjön, mintha dollárjeleket viselnének. A zenekar itt a direkt erre az alkalomra írt Pull My Strings-et adta elő:

A tagok pedig mit sem sejtettek arról, hogy a jövőben egy, a világ túlsó oldalán fekvő ország vezetői majd úgy gondolják, kitűnő ötlet lenne azt felhasználni egy politikai kampányhoz. Ez a helyzet az elmúlt napokban sem változott, hiszen Seres László újságíró megkereste a zenekar frontemberét, Jello Biafrát, majd a reakcióját saját oldalán tette közzé – vette észre a 444.

Seres két dologra volt kíváncsi: előbb arra, hogy kért-e a magyar kormány engedélyt az eredeti kép felhasználására, majd azt is megkérdezte, hogy megsértették-e a zenekar jogait a fotó átalakításával?

A válasz a következő volt: 

„NEM, egyáltalán nem adtunk engedélyt arra, hogy ez a kísérteties wannabe diktátor Orbán vagy a pártja ezt felhasználja! Mi a fenéért támogatná bármelyikünk is az ő fotelfasiszta (az eredetiben armchair fascist) rezsimjét bármilyen módon? Igen, egész biztosan megsértették mind a DK, mind a neves újhullámos/korai punk fotós, FStop Fitzgerald szerzői jogait. Azt hiszem, a Bammie Awards tényleges megtréfálása elég jól dokumentált. Kapd el őket!”

(Kiemelt képünk forrása: Karácsony Gergely Facebook oldala)

Tegnap 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.