A kormány tényleg mindenre hajlandó, hogy gimnázium helyett szakmát tanuljanak a gyerekek

2019. február 26., 06:54

Szerző:

Az Orbán-kormány 2010 óta minden eszközzel igyekszik a fiatalokat az egyetemek helyett a szakmatanulás irányába terelni. A kormány részére készült, 2019. január 31-i keltezésű előterjesztés a Szakképzés 4.0 nevet viselő stratégia megvalósítását ismerteti – írja az Index. Az ötéves technikusi képzést az ösztöndíjak és a tanulás melletti munkáért járó fizetés mellett azzal is vonzóbbá akarja tenni a kormány, hogy az ide járó diákok felvételi nélkül juthatnának be a szakirányuknak megfelelő egyetemi szakra:

A korábbi szakközépiskolákat csak nemrég nevezték át szakgimnáziumnak, most viszont technikumok lennének,  mert ez „hívószó lehet a szülők, diákok" számára. Ennél erősebb hívószó, hogy az eredményes technikus szakmai vizsgát követően a diákok hagyományos felvételi nélkül, a szakmai vizsgájuk eredménye alapján tanulhatnak tovább a szakirányú felsőoktatásban.

Az ötéves, érettségit is adó technikusi képzést több eszközzel akarják vonzóbbá tenni: felújított iskolákkal és tanműhelyekkel, biztos egzisztenciát jelentő karrierlehetőségekkel, naprakész tudású oktatókkal, versenyképesen fizetett, a napi gyakorlatot ismerő óraadó mérnökökkel.

A negyedik év végén (12. évfolyam) a technikusoknak nem öt, csak négy tárgyból kellene érettségit tenniük. Az ötödik év végén (13. évfolyam) tett szakmai vizsga lesz az ötödik érettségi tárgyuk. 

A most szakközépiskolának nevezett egykori szakmunkásképzőket szakképző iskolává neveznék át. Itt is mindenki kapna ösztöndíjat, „a tanulói juttatások a jó eredményt elérő diákok esetében a technikumban és szakképző iskolában is elérhetik a minimálbért".