Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A dél-koreaiak mindenképpen be akarnak jutni kiemelés előtt a Hableány roncsába, de a magyar hatóságok nem engedik őket

2019. június 4. 13:13 - szerző: 168 Óra

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a koreaiak elfogadják érveiket, hogy miért ne menjenek be a múlt szerdán elsüllyedt Hableány roncsába, a Dél-Koreából érkező hírek viszont árnyalják ezt a kijelentést. 

A mentést irányító Terrorelhárítási Központ (TEK) továbbra is úgy gondolja, hogy a Duna ilyen erős sodrása miatt rendkívül veszélyes volna a búvároknak behatolni a hajótestbe. A látótávolság gyakorlatilag nulla, amit a TEK által közzétett videó is bizonyít.

A Dél-Koreában élő magyar Eugenia S. Lee folyamatosan tudósít arról a Facebookon, hogy a távol-keleti ország médiájában mi hangzik el a hajóbalesetről.

  • A dél-koreai haditengerészet hajómentő alakulatának, az SSU-nak a búvárai továbbra is vállalnák a veszélyeket, és be akarnak menni a hajóba, ezzel szemben a magyarok ki akarják emelni a roncsokat. Mivel a kérdésben nem értenek egyet, ez konfliktust okoz a két fél között, de a dél-koreaiak nem tehetnek mást, mint hogy tudomásul veszik a magyar hatóságok döntését.
  • A nemzetközi törvények értelmében hiába szeretnének ők bemenni a hajóba, ehhez a TEK engedélyére van szükségük, és ezt nem kapták meg.
  • A hajóroncs kiemelésével a dél-koreaiak szerint az a probléma, hogy nem lesz lehetőség előzetesen ellenőrizni, hány holttest van bent. Így azt sem fogják tudni, hogy a Hableány roncsainak elmozdítása után, illetve közben kiesik-e onnan valaki.
  • A dél-koreai haditengerészet vezetője hétfőn azt nyilatkozta, a magyar búvároknak nincs elég tapasztalata, nekik viszont van, ezért szeretnének bemenni a roncsba. Erre ismét engedélyt fognak kérni, amint lehet.

Pintér Sándor elmondta, folytatják a felderítő mentéseket, ha tudnak, holttesteket is kiemelnek, de nem akarnak „újabb holtakat”, a cél a hajóroncs biztonságos kiemelése.

Dunai hajóbaleset - Búvármerülés Koreai búvárok kiemelnek egy holttestet a Margit hídnál hétfőn
Fotó: Máthé Zoltán