Ezeket az ételeket messze kerülje el reggel!

Érdemes odafigyelni, mit is eszünk reggelire: egyáltalán nem mindegy, hogy az üres gyomor milyen táplálékot kap a felkelés után.

2024. április 18., 20:47

Szerző:

Nem elég reggelizni, az sem mindegy, hogy mit eszünk. Vannak ugyanis olyan ételek, amelyekről sokáig azt gondoltuk, kiválóak reggelire, azonban lehetséges, hogy többet ártunk velük, mint használunk – írja az Agroinform.hu.

Reggel nem elég reggelizni, azt is tudni kell, mi az, amire ilyenkor szüksége van a szervezetünknek, és mi az, amit inkább kerüljünk messzire.

1. Sokan választanak édes süteményeket reggelire. Az biztos, hogy a cukor jó sok energiával lát el bennünket, azonban ha cukrot eszünk reggelire, az megemeli a vércukorszintet, amely folyamatosan terheli a hasnyálmirigyet, ez pedig cukorbetegséghez vezethet.

2. Nem is gondolnánk, hogy a joghurt és más fermentált tejtermékek sem tesznek jót az üres gyomornak. A gyomorsav ugyanis elpusztítja a tejsavbaktériumokat, így pontosan a jó tulajdonságuk veszik el a joghurtoknak. Így ne hagyjuk ki a reggeliből, de csak annak utolsó fogásaként fogyasszuk, amikor már nem üres a gyomrunk.

3. Néhány gyümölcs sem tesz jót, ha üres a gyomrunk. A körtében lévő nyersrost például felsérti az üres gyomorban lévő finom nyálkahártyát. A citrusfélék, mint például a narancs vagy a citrom, rendkívül magas savtartalommal bírnak, ami irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, amennyiben éhgyomorra fogyasztjuk ezeket. Ha pedig nincs a gyomrunkban semmi, ami enyhíthetné a savas hatást, könnyen gyomorfájdalmat vagy égő érzést okozhatnak, és növelhetik a gyomorsav termelését. Éppen ezért célszerű a citrusféléket reggeli után fogyasztani. Szintén növeli a gyomor savasságát a paradicsom is.

4. De az uborka és más zöld színű zöldségek sem a barátaink reggel. Ezek a zöldségek ugyanis tele vannak aminosavakkal, amik nagyon hasznosak, azonban ha éhgyomorra fogyasztjuk őket, akkor gyomorégést, hasi fájdalmat okozhatnak.

5. Kerüljük a fűszeres ételeket is, hiszen ha éhgyomorra fogyasztjuk azokat, irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját és emésztési problémákat okozhatnak. Mivel a fűszeres ételek serkenthetik a gyomorsav termelését, fokozhatják az emésztési zavarokat.

6. Zabkása: csapdába is eshetünk a zabkása esetében. És hogy miért? Innen kiderül

Ezt edd reggelire

1. Kiváló választás lehet reggelire a tojás. Készíthetünk belőle főtt tojást, lágyat, rántottát vagy omlettet, mindegyik remek választás lehet.

2. A natúr görög joghurtnak általában véve magasabb a fehérjetartalma, mint a hagyományos joghurtoknak, ezért remek választást jelentenek reggel. Adjunk hozzá 2-3 púpozott evőkanál bogyós gyümölcsöt, esetleg chiát vagy tökmagot, és máris remekül indul a nap.

3. A különféle turmixok is remek választások reggel. Az alapja legyen görög joghurt, ebbe kerülhet zab, chiamag, és zöldség-gyümölcs keverék.

4.. A pirítós kenyér tökéletes reggeli, de nem mindegy, hogy mivel fogyasztjuk. Válasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, és kenjünk rá friss avokádókrémet – írja a lap.

(Fotó: Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

11:14

Az egy időben megjelenő rák nem ritka jelenség, 20 betegből 1 érintett. Az számít két különböző tumornak, amely legfeljebb hat hónap eltéréssel jelenik meg két különálló daganat a szervezetben. Még gyakoribb, hogy a két különböző rákos megbetegedés különböző időpontokban fordul elő – vagyis egy második rák több mint 6 hónappal az első után. Ez 5-ből 1 rákos betegnél fordul elő.

Kibújt a földből a menta és a citromfű. Ideje, hogy az asztalra is kerüljenek. A zsenge tavaszi borsó nem csak levesként vagy főzelékként ínycsiklandozó, hanem fasírtként is olyan íz olvad a szánkban, hogy aki megkóstolta, nem fogja tudni abbahagyni a borsófasírt tunkolását a citromfüves mártogatósba.