Azt hittük, ez az egészséges reggeli, de jobb, ha távol tartja magát tőle

A zabkása sokunk reggeli kedvence, ráadásul amikor ezt fogyasztjuk, örömmel gondolunk arra, hogy egészségünkért is tettünk – de vajon tényleg így is van? Sajnos közel sem biztos, ugyanis akár túl sok cukrot is fogyaszthatunk ezzel a reggelivel – írja a divány.hu

2024. március 6., 08:17

Szerző:

A zabkása észrevétlenül lopózott be sokunk életébe: ma már ezerféle recept szerint készítjük otthon ezt a finomságot, mely aszerint változtatja arcát, hogy mit szórunk mellé a tányérba. A különböző friss gyümölcsökkel készített reggeli változatok kanalazása közben úgy érezhetjük, szinte elönt bennünket az egészség, de vigyázat: lehet, hogy saját csapdánkba esünk.

Mint írják: az első és legnagyobb problémát az jelenti, ha nem tudjuk, mennyire cukros a zabkásánk. Ma már kényelmi ételként, instant formában is elérhető, a diszkontboltok polcain saját márkás változatban is ott lapul a kása tasakokban.

Igen ám, de tudjuk azt is, mennyi cukrot tartalmaz egy instant kása? Legtöbbször nem, ráadásul nemcsak szénhidrátból és azon belül cukorból, hanem kalóriából is túl sok lehet az így elkészített zabkásában. Ezen nem javít, ha gyümölccsel turbózod fel a reggelidet.

A feldolgozott zab gyakorlatilag cukor, gyorsan emésztődik, és a szervezetben cukorrá bomlik, ami gyorsabb vércukorszint-emelkedést okoz.

A finomított, egyszerű szénhidrátok gyors elbomlásának hatására megugrik az inzulin- és vércukorszintje, ha pedig hosszú távon követi ezt a reggelizési gyakorlatot, az inzulinrezisztenciához vezethet és növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Ha tehát cukrozott instant kását reggelizik, az pont, hogy egészségtelen, nem pedig egészséges, és ha cukor helyett édesítőszert tartalmaz a tasak, azzal sem biztos, hogy sokkal jobban jár. A cukorbetegség elkerülheti, a mesterséges édesítőszereknek azonban egyéb rizikói vannak az egészséges emberek számára, amint azt nem is olyan régen felfedte a WHO.

Így fogyaszd a reggelit

Ha most úgy érzi, nagyon rossz hírt kapott, fontos azt is kiemelni, hogy a fentiek az instant zabkására vonatkoznak, és annak huzamos fogyasztására utalnak. Attól nem lesz cukorbeteg, ha nagy ritkán gyors reggeliként ehhez az alternatívához nyúl, és attól sem, ha másként készíti a zabkását.

Mindenesetre érdemes elkerülni, hogy túl sok cukrot adjon az otthon főzött zabkásához, és az aszalt gyümölcsökkel szemben inkább a frisseket részesítse előnyben.

A tejben készített kása sem az ördögtől való, bár vannak, akik az egészség jegyében mindenképpen vízben főzik ezt az ételt. Adunk néhány tippet arra, hogyan készítse el az egészséges és finom zabkását!

Ha talál olyan instant zabkását, amely nem ízesített, cukrozott vagy édesítőszerrel felturbózott, ezt nyugodtan elkészítheti a mikróban reggelire.

Kiderült, hogy a reggeli kávé többet árthat, mint használ

A kávé sokak számára az első táplálék, amit a szervezetükbe juttatnak reggelente, holott ez egyáltalán nincs jó hatással a hormonegyensúlyra.

Ahogyan arról korábban írtunk: szakértők szerint legalább háromnegyed órát várni kell az első feketével. Ha nem így teszünk, nagy esély van arra, hogy felborul az egészséges hormonszintünk. A mellékvese által termelt kortizol ugyanis követi a saját alvási ciklusunkra jellemző ritmust. Ha ennek a hormonnak a szintje megemelkedik, az hatással lehet az immunrendszerünkre is.

Ha tehát 7 órakor ébredünk, akkor a legmegfelelőbb idő a kávéfogyasztásra délelőtt 9-11 óra között van, amikor a kortizolszint csökken és kissé elálmosodunk. Szakértők szerint ugyanis ha az emberek magas hormonszint mellett kávéznak, idővel koffein-tolerancia alakulhat ki náluk, aminek köszönhetően reggelente egy plusz kávéra lesz szükségük ahhoz, hogy elérjék a korábbi hatást. Így alakul ki a függőség.

Adódik a kérdés, hogy mi van, ha reggel koffeinmentes kávét iszunk. A koffeinmentesítési folyamat összetettsége miatt csak a koffein 97%-át tudják eltávolítani a kávébabból a maradék 3%-ot nem. Ez azt jelenti, hogy 1,5 dl koffeinmentes kávéban nagyjából 3 mg koffein marad. Ha emellett a kávéfajta mellett döntünk, akkor mindenképpen a svájci vizes eljárási móddal készültet válasszuk, mert a kivonási folyamat oldószer mentes és még környezetbarát is.

Sokan azt mondják, hogy nem is a koffein, hanem a kávé egyéb előnyei miatt isznak meg napi több csészével. A kedvező hatású polifenolok és antioxidánsok, amelyekre a kávé kapcsán hivatkoznak, semmilyen pluszt nem adnak: sok más zöldségben és gyümölcsben is megtalálhatók, mégpedig a kávé koffeintartalmához való hozzászokás kockázata nélkül.

(Fotó: Sebastian Gollnow/dpa/AFP)

11:54

Magyar Péter szerint a Tisza Párt addig fog az MTVA előtt tüntetni, és addig nem mennek haza, amíg nem olvassák be a követeléseiket vagy nem ülhetnek le vitázni Deutsch Tamással, Dobrev Klárával, Gyurcsány Ferenccel vagy Orbán Viktorral.

11:13

A basalioma az leggyakoribb, ám jól gyógyítható bőrdaganat fajta, amely leginkább a napfénynek kitett testfelszíneken alakul ki. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a gyanús jelekre hívta fel a figyelmet és az évenkénti anyajegyszűrés jelentőségét hangsúlyozta.